Chiar dacă nu ştim cum le spune, totuşi…căpşunile la Sipoteni îs gustoase
Zi de miercuri. Culesul căpşunilor e în toi. Pe Petru Popovici, dar şi fratele acestuia, Ion, ambii fermieri din Sipotenii Călăraşilor, i-am găsit în cîmp. Ce-i drept, nu la culesul căpşunelor. Ei au au venit doar să monitorizeze acţiunea de culegere a acestora. I-am luat imediat la descusut, încercînd să aflăm cît mai multe despre… “dulcea” lor afacere.
Dar să începem cu începutul. Petru Popovici şi ceilalţi trei fraţi ai săi: Ion, Nicolae şi Vasile, au obţinut, anul trecut, premiul mare la Tîrgul naţional al capşunilor şi mierii de albini. Drept urmare, toţi patru au plecat în Olanda pentru într-un schimb de experienţă. Au revenit nu numai cu impresii bune şi foarte bune, dar şi cu noi cunoştinţe. Acum, îşi doresc nespus de mult să implementeze ceea ce au văzut acolo şi la Sipoteni. Dar, afirmă Petru Popovici, statul moldav nu le permite. “Aici, la noi, fiecare se descurcă cum poate. Statul nu acordă nici măcar acele subvenţii pe care le tot promite”, spune dînsul apăsat şi, totodată, indignat. Totuşi, în speranţa că îşi va atinge scopul, el merge înainte. Speră ca va obţine rezultate bune după recoltarea celor două hectare de căpşuni pe care le deţine. Nu a vrut, însă, să ne ne dezvăluie la ce visează: care ar fi cantitatea totală de capşune pe care o va culege. Şi nici secretul pe care îl deţine în creşterea acestor căpşuni mari şi socoase nu a vrut să ni-l împărtăşească.
Cert este că primele rezultate le-a obţinut foarte greu. “Cu ceva timp în urmă, am importat primele 120 mii de fire de căpşuni. Nu s-a prins nici unul. Totuşi, am mers înainte şi vom merge pînă vom obţine ceea ce am văzut în Europa”, spune Petru Popovici. Cultivă diverse soiuri de căpşuni: şi mai mari, şi mai mici, şi mai dulci, şi mai acre, şi mai aromate, şi mai puţin aromate. Nu a vrut să ne spună numele nici unui soi. Secret comercial, ce mai! Ne-a servit însă cu de toate, dar căpşuna tot căpşună rămîne pentru un necunoscător.
Atunci cînd iese cu căpşunele sale la vînzare, de obicei în piaţa din Chişinău, lumea nu crede că aceste fructe sînt autohtone, crescute chiar de fraţii Popovici din Sipoteni. Mult prea arătoase sînt. Nici măcar certificatulul de calitate nu le spulberă îndoielile. “Cu greu îi convingem că este un produs ecologic. Nu cred că mulţi dintre comercianţii de căpşune din piaţa din Chişinău au certificate de calitate de care avem noi”, accentuează fermierul. Astfel, vînzările nu-s foarte mari, aşa cum şi le-ar dori, iar oamenii scot cu greu bani din buzunar pentru acest produs, chiar dacă e de calitate.
Am gustat şi noi din căpşune. Ne-am convins că sînt delicioase şi sănătoase. Producătorii ne-au asigurat că pot să le mănînce şi copiii de cinci luni, dar şi mămicile cu burtici. Dovada am avut-o pe loc. La final, după mai multe critici aduse Guvernului şi ministerului de resort, Petru Popovici a făcut o concretizare: “Să nu credeţi că sînt comunist. Nu, sînt pro-european”. Şi de asta ne-am convins, căci omul are, cu adevărat, viziuni moderne şi nu poate accepta falsurile, interesele meschine, indiferenţa.
Planurile sînt mari. Fraţii Popovici au moştenit cele cîteva zeci de hectare de la tatăl lor. Acum, îi continuă afacerea: cresc vaci, cai, livezi de mere, caise, cireşi, prune, păduri. S-au gîndit să dezvolte şi agro-turismul, mai ales că priveliştea din jur e minunată. Au poftă de muncă, au idei, au susţinere de la Centrul local de consultanţă ACSA Călăraşi.
Lasă un răspuns