Boala mîinilor murdare atacă
După cîţiva ani de acalmie, la Călăraşi şi Ungheni a apărut din nou hepatita A, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri e în creştere. Specialiştii susţin că e abia începutul.
În top se află, la ora actuală, satele Pîrliţa (Ungheni), cu şase cazuri înregistrate, şi Vălcineţ (Călăraşi), cu cinci cazuri. S-au îmbolnăvit, în marea majoritate, copii cu vîrsta cuprinsă între 7 şi 14 ani.
La Pîrliţa, se presupune, infecţia ar fi fost importată. „Avem o fluctuaţie intensă, unul vine, altul – pleacă, astfel că nu e nimic de mirare că cineva a adus boala”, spune Viorel Bradu, şeful Centrului Sănătate Publică Ungheni. „La Vălcineţ, familiile în care s-au îmbolnăvit copiii folosesc în alimentaţie apă de la apeductele din sat, dar şi din fintînile obştesti, iar amenajarea acestora lasă de dorit”, afirmă Vera Lefter, medic epidimiolog la Centrul Sănătate Publică Călăraşi. Primarul de Vălcineţ, Alexandru Curmei, susţine că nu s-a demonstrat, deocamdată, că motivul îmbolnăvirilor ar fi apa. Mai degrabă, consideră dînsul, infecţia a fost adusă de cineva.
O fi aşa sau altfel, cert e că se impun anumite măsuri de a stopa boala.
„În general, iată ce ar trebui să faceţi pentru a preveni hepatita virală A: respectaţi regulile de igienă şi evitaţi condiţiile de trai aglomerate, nesănătoase; aveţi mare grijă de calitatea apei pe care o cunsumaţi; nu mîncaţi legume şii fructe nespălate; spălaţi-vă cu atenţie pe mîini după folosirea toaletei şi înainte de masă; folosiţi soluţii antiseptice pentru curăţarea veceului, a chiuvetei, a oliţei copilului”, spune Vera Lefter. Important e ca infecţia să fie depistată la timp, iar bolnavii să fie izolaţi, astfel ca să nu se permită extinderea cazurilor şi izbucnirea unor adevărate epidemii.
Potrivit sepcialiştilor, hepatita virală A nu este o maladie periculoasă. Debutul se manifestă ca un sindrom gripal, însoţit de: greţuri, lipsa poftei de mîncare, vomă. Unele persoane bolnave, însă, ar putea să nu aibă nici unul dintre aceste simptome, astfel că nici să nu ştie că sînt infectaţi.
La Ungheni, în ultimii şapte ani, practic, nu s-au înregistrat cazuri de hepatita A, iar la Călăraşi – în ultimii cinci ani.
Lasă un răspuns