Au învăţat cum se cultivă murul
Antreprenori, oameni cu idei de afaceri în agricultuă, printre care şi tineri, au participat, pe 20 iunie, la seminarul “Fondarea plantaţiilor de mur”, care a avut loc la Sipoteni.
“Scopul nostru a fost de a-i familiariza pe antreprenori şi pe viitorii antreprenori agricoli cu plantarea şi cultivarea culturilor netradiţionale din raionul Călăraşi”, a declarat Mihail Diacon, coordonator de proiect ACSA Călăraşi.
La seminar, în calitate de expert, a fost invitat Dumitru Trocin din Făleşti, fermier cu o experienţă de peste 12 ani în cultivarea murului în masă. Dînsul a vorbit despre importanţa şi particularităţile biologice ale culturii, lucrările de întreţinere, perioada plantării, precum şi despre soiurile roditoare în R.Moldova. „Succesul depinde de soiuri, de calitatea produsului, de piaţa de desfacere şi, evident, de agricultor”, a subliniat fermierul.
Participanţii la seminar nu au ezitat să adreseze întrebari. Acestea însă s-au înteţit la sectorul demonstrativ „Trifan Gheorghe” din Sipoteni. Apropo, Gheorghe Trifan este singurul producător de muri cu statut de afacere din raion. La ora actuală, are plantate, pe cele două hectare, 13 soiuri, fiind astfel a doua întreprindere din R.Moldova după numărul de soiuri cultivate. În următorul an intenţionează să mai planteze trei hectare de muri, aducînd încă două soiuri noi. Dînsul conlucrează eficient, deja de trei ani, cu întreprinderea lui Dumitru Trocin din Făleşti.
În acea zi, fermierul din Sipoteni a dezvăluit multe „secrete” ale cultivării murului.
Cei prezenţi s-au declarat entuziasmaţi de o astfel de idee de afacere. „Am hotarît să rămîn, o perioadă, acasă, în Moldova, şi să mă ocup de agricultură. Plantarea murilor este o idee foarte bună, deşi necesită multă muncă”, ne-a spus unul dintre participanţi.
Organizatorii au rămas mulţumiţi de productivitatea şi impactul seminarului. ”Este îmbucurător faptul că s-au arătat interesate foarte multe persoane, chiar şi din alte raioane. Eu aş vrea ca murul să se înrădăcineze în Călăraşi, dar şi în alte raioane”, a menţionat Mihail Diacon.
Seminarul a fost susţinut de Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală şi AO „Agroconsult” Călăraşi.
Sabrina Rebeja,
studentă stagiară
Lasă un răspuns