La ce sînt buni dovleceii şi cum să îi prepari sănătos

Imagine simbol: sanatate.rol.ro

Imagine simbol: sanatate.rol.ro
Imagine simbol: sanatate.rol.ro

Bogat în vitamine şi cu proprietăţi benefice organismului, dovlecelul este o legumă care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta.
Sînt ideali pentru persoanele de orice vîrstă, deoarece au efecte diuretice benefice organismului. Dovleceii conţin o gamă largă de vitamina A, B1, B3, B6 şi C. Întăreşte vasele de sînge şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.Ajută la îmbunătăţirea vederii.Sînt ideali pentru consum atunci cînd aveţi un deficit de calciu. În plus, magneziul din dovlecei ajută la asimilarea calciului.
Dovlecelul are un rol atît antiinflamator, cît şi antimicrobian, şi este benefic pentru persoanele ce suferă de diabet sau reumatism. Fie că decizi să îl consumi crud sau semicrud, dovlecelul este un bun însoţitor pentru diferite tipuri de mîncare:
Salatele – prin tăierea dovlecelului în felii subţiri, îl poţi adăuga oricînd la o salată cu roşii, castraveţi, pătrunjel sau ceapă verde. Desigur, combinatia nu se opreşte aici, deoarece el se potriveşte la gust cu aproape orice altă legumă.
Dovlecelul crud. Taie cîteva felii de dovlecel, peste care poţi pune o lingură de orice: brînză topită, salată de vinete sau orice alta pastă pe care îţi place să o consumi.
Dovlecel la grătar – poate fi servit cu o salată de roşii, cu ardei gras sau chiar alături de nişte cartofi copţi.
Pastele din dovlecel. Pastele din dovlecel se prepară foarte simplu, dacă ai reuşit săîl feliezi corespunzător. Fîşiile lungi se fierb asemenea pastelor şi pot fi însoţite de orice sos pe care, în mod obişnuit, l-ai consuma cu paste.
Pentru pastele cu dovlecelpoţi folosi orice fel de paste în preparare. Dovlecelul trebuie călit timp de cîteva minute în ulei de măsline şi poţi adăuga chiar şi cîteva felii de roşii sau alte legume pe care le preferi. Condimentele vin pe urmă: oregano, busuioc, sare şi piper.
Pentru cei ce preferă mîncărurile condimentate, un vîrf de cuţit de praf de chilli este suficient.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *