Frumoasele fructe sadovene – stapîne la ele acasă
Mare sărbătoare a fost la Sadova duminică,15 iunie. Şi o premieră pentru raionul Călăraşi. Motivată fiind de statutul evenimentului – Festivalul căpşunii şi al mierii, dar şi de o eventuală degustaţie a acestor produse delicioase, m-am îndreptat spre micul orăsel „dulce”, improvizat chiar in centrul satului.
Producătorii forfoteau aici de cu zori, expunîndu-şi la vedere roadele muncii lor. Căpşunile, mierea, muzica, voia bună şi oamenii frumoşi au inceput să domine, încetul cu încetul. Pe lîngă miere şi căpşuni, la festival au fost expuse produse de cofetărie, produse lactate, vinuri, lucrări de artizanat, fructe şi legume. Pe grătar sfîrîiau vesel micii.
Pe la ora 11.00, a fost dat startul sărbătorii. Doamna primar de Sadova, Ecaterina Dodon, pe o notă apreciativă, a vorbit despre tinerii producători din sat, menţionînd cele peste 12 gospodării ţărăneşti ce se ocupă cu producerea căpşunilor. La pupitru au fost solicitaţi invitaţii speciali.
Preşedintele raionului, Ilie Rău, vădit impresionat de eveniment, a remarcat că sadovenii au meritat pe deplin această sărbătoare. „Voi sînteti primii care aţi consolidat pămînturile, aveţi cei mai buni struguri, livezi şi vinuri, iar creşterea căpşunii şi producerea mierii merită să fie transmise şi generaţiilor viitoare”, li s-a adresat dînsul localnicilor. A luat cuvîntul şi Gheorghe Gaberi, viceministrul Agriculturii şi Industiei Alimentare. „Căpşunile sînt solicitate şi la noi, şi pe piaţa europeană, astfel că sadovenii merită ca acest festival să devină la ei o tradiţie”, a spus dînsul. Reprezentatul producătorilor agricoli, Petru Aghenie, şi-a exprimat doleanţa de a avea în ţară stabilitate politică şi economică, să existe pieţe de desfacere, ca agricultorii să se bucure de rezultatul muncii lor.
La festival au fost lansate şi cîteva concursuri, printre care: „Cea mai mare şi dulce căpşună”, „Cea mai dulce gustare din căpşuni”.
Nu m-am putut să mă abţin şi să nu „evaluez” şi eu produsele expuse. Au dominat căpsunile: căpsuni cu frişcă, în sirop, cu miere, gem din căpşuni, compot, prăjituri, bomboane, plăcinte, biscuiţi, îngheţată – şi acestea din căpşuni. Frumoasele fructe sadovene, îngrijite şi culese regeşte, au fost stapîne la ele acasă.
Mierea şi produsele apicole le-am declarat, fără ezitare, cel mai natural şi bio produs al zilei. Am întrebat care este preţul. Producătorul Ion Stratan din Călăraşi a răspuns imediat: „Indiferent dacă e sărbătoare sau ba, preţul e de 70 lei per kg. Avem deja clienţii noştri permanenţi”.
Oameni mulţi au venit la festival: tineri, copii, maturi; din raionul Călăraşi, dar şi din raioanele învecinate. O atmosferă de vis.
Vocea moderatoarei se aude din nou. Sînt anunţate rezultatele concursurilor. Se aud nume şi nume: Semion Tertiuc, Gheorghe Rusu, Tatiana Aghenie, Mihail Gaber, Cristina Anghel, Ion Guţan (Ţibirica), Valeriu Gherciu (Meleşeni), Dumitru Tătaru, Svetlana Delinschi, Feodora Dodon, Vasile Gaber… Ce mai contează locul pe care l-au ocupat? Important e că au făcut, cu toţii, un lucru bun.
Festivalul căpşunii şi al mierii a marcat, pe bună dreptate, începutul verii.
Va fi o a doua ediţie? Ofiialii prezenţi au menţionat, practic toţi, că o aşteaptă.
Sabrina Rebeja
Lasă un răspuns