VIDEO | Groapa de gunoi din Truşeni versus fabrica de reciclare de la Ungheni. Prelucrarea deşeurilor poate fi o afacere profitabilă

Captură: publika.md
Captură: publika.md
Captură: publika.md

Groapa de gunoi din Truşeni şi fabrica de reciclare din Ungheni par a fi rupte din două realităţi diferite. Dacă în primul caz deşeurile poluează grav mediul, în cel de-al doilea caz, acestea sunt o sursă suplimentară de venit.

În comuna Truşeni oamenii aruncă deşeurile într-o groapă improvizată, iar uneori mirosul devine insuportabil.
De ani de zile, oamenii aruncă aici plastic, hârtie, pungi şi alte resturi menajere, chiar dacă în localitate există un punct autorizat de colectare a deşeurilor.”Clar că miroase, acolo sunt aduse diferite mizerii, poate să fie şi un câine sau o mâţă moartă”, spune o femeie din Truşeni.„La toată natura de acolo nu este frumos. Sacoşe, gunoişte, aruncături, nimeni nu raspunde. Cică aduc noaptea şi deşartă”, spune altă gospodină din sat.
Autorităţile locale spun că nu-i pot determina pe localnici să renunţe la acest obicei.
„Gunoiştea noi o lichidăm însă cetăţenii nu sunt conştienţi că acesta este un lucru rău pentru comunitate, de a împăştia deşeurile în locurile care nu sunt permise”, se plânge primarul satului, Ion Apostol.
De cealaltă parte, la fabrica de reciclare din Ungheni sunt prelucrate mii de tone de deşeuri. 
„Îl închidem şi presăm. Când placa este în partea asta, e gata. Uitaţi-vă atent, după ce e compactat, apăsăm pe butoane”, ne explică un muncitor.
„Colectăm şi depozităm la gunoi circa 1600 de tone deşeuri menajere. Materialele regenerabile ca petul, cartonul, folia. Avem o tehnică specială care compactează aceste materiale”, spune viceprimarul din Ungheni, Dumitru Radu.
Strategia de Gestionare a Deşeurilor pentru anii 2013-2027prevede ca în toate regiunile din ţară să existe puncte de colectare a gunoiului.
„În opt subregiuni trebuie construite depozite regionale pentru deşeuri. În jurul acestor depozite vor fi 20-30, staţii de transfer. La aceste staţii vor fi transportate deşeurile din sate„, ne explică ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru.
În prezent, în Moldova sunt aproximativ 1 900 de gropi de gunoi. 

Sursa: publika.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *