VIDEO | Festivalul toboşarilor şi percuţioniştilor a adunat cei mai buni pasionaţi de aceste instrumente la Ungheni

Imagine: facebook.com

Imagine: facebook.com
Imagine: facebook.com

Cei mai buni percuţionişti din Germania şi Moldova s-au adunat la Festivalul Tobei, care s-a desfăşurat la Ungheni. Timp de două ore maeştri au impresionat publicul la un spectacol de excepţie. Organizatorii îşi propun să răspândească în felul acesta cultura tobelor în Republica Moldova.

La festival au participat, în special, tineri. Ei spun că tobele i-au cucerit de la cea mai fragedă vârstă.
„De câţi ani faci asta? De cinci ani. Cum e? E un instrument oarecum nu chiar feminin. „Mie îmi place. Asta e cel mai important. L-am văzut cântând şi m-a impresionat foarte mult„, spune Violeta.Printre cei care au impresionat prin măiestria de a cânta la mai multe instrumente au fost şi elevii şcolii muzicale din Ungheni. Chiar dacă are 11 ani, Ilie Manciu nu-şi poate imagina că ar putea să renunţe vreodată la vioară.
„Prima strună este e cea mai subţire şi este. A doua este mai puţin groasă. M-am inspirat de la un cântăreţ Alexandr Râbak să cânt la vioară şi de la Nicolae Botgors”, spune Ilie Manciu.
Unul dintre organizatorii festivalului este renumitul percuţionist Penza Butnaru, care a înregistrat un record de 15 bătăi de tobă într-o singură secundă. „Trebuie să iubeşti instrumentul şi să te atârni serios către instrumentul pe care îl posezi”, spune Peza Boutnari.
„Astăzi facem aici în Moldova Drum Day ca următorul să-l facem în Hamburg. Nu vreau să mă laud dar cred că la Ungheni se bat cel mai bine tobele din Republica Moldova„, spune unul din organizatorii evenimentului Iaroslav Cojocaru.
Oamenii au rămas impresionaţi de spectacolul cu tobe.
„Foarte bine. Mai rar se face la noi dar îmi pare bine şi sunt foarte bucuroasă„, spune o femeie.
„Amuzant. De obicei ascult un pic mai tare ceva, e bună îmi place. Am mai fost deseori se fac”, spune altă participant la spectacol.
Festivalul este la a cincea ediţie, iar în acest an pe scenă au evoluat 11 participanţi.

Sursa: publika.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *