Muzeele noastre şi sărbătoarea dedicată lor

În fotografie: La poarta muzeului „Casa Părintească” din Palanca

În fotografie: La poarta muzeului „Casa Părintească” din Palanca
În fotografie: La poarta muzeului „Casa Părintească” din Palanca

Ştiţi cîte muzee avem în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi? Muzee înregistrate oficial, cu acte în regulă… Nici mai mult, nici mai puţin de 12. Întîietatea o deţine raionul Călăraşi, cu şapte muzee la activ, majoritatea bine puse la punct şi cu activităţi frumoase.
Urmează Ungheniul, care are, oficial, trei muzee, dintre care unul, cel din Sculeni, mai mult pe hîrtie. În raionul Nisporeni sînt înregistrate oficial două muzee.
Sigur, numărul unor asemenea instituţii de istorie şi cultură este mult mai mare, dacă le luăm în calcul şi pe cele din şcoli, şi pe cele aflate în custodia unor entuziaşti.
Noi ne vom referi, în rîndurile ce urmează, doar la muzeele înregistrate oficial. Ne vom referi anume acum, cu un prilej special. Pe 17/18 mai, întreaga omenire, marchează, tradiţional, noaptea albă a muzeelor. Adică, în această perioadă, orice muzeu poate fi vizitat în orice timp, fără nici o restricţie.
Să fie aşa şi în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi?
UNGHENI
Cel mai important muzeu din Ungheni, de istorie şi etnografie, va organiza, pe data de 17 mai, o activitate cu cei mai fideli prieteni ai instituţiei. Deocamdată, potrivit directorului muzeului, Vasile Iucal, nu a fost luată o decizie finală în acest sens, ca să poată fi oferite şi detalii. Se ştie însă exact că, în zilele de 17 şi 18 mai, programul de lucru al muzeului va fi unul deplin, începînd cu ora 9.00 şi pînă la ora 17.00, iar intrarea va fi, ca de obicei, gratis. Pînă atunci, cîţiva voluntari vor desfăşura o campanie de promovare, distribuind prin oraş materiale informaţionale despre Muzeul de istorie şi etnografie din Ungheni.
Muzeul de istorie din Pîrliţa va găzdui, pe 18 mai, o expoziţie de fotografii, iar cel din Sculeni… aşteaptă să fie renovat.
CĂLĂRAŞI
Aşa cum era şi de aşteptat, călărăşenii vor sărbători cu adevărat şi Noaptea europeană a muzeelor, şi Ziua internaţională a muzeelor. Startul a fost deja dat – chiar în prima zi a acestei săptămîni, pe 12 mai. La „Casa Părintească” din Palanca a fost amenajată „Galeria de arte textile: de la tradiţie la contemporanietate”. La muzeele de istorie din Hogineşti şi Bravicea au fost vernisate expoziţii cu genericul „Satul Hogineşti ieri şi azi” şi, respectiv, „Satul Bravicea în imagini”.  Pînă şi biblioteca publică „Grigore Vieru” din Călăraşi a organizat, pe 14 mai, o orăa cunoaşterii, cu genericul: „Muzeele – casa mare a neamului”. Pe 16 mai, şi la muzeul din Vălcineţ va fi deschisă expoziţia „Muzeul satului Vălcineţ- 14 ani de activitate”. Tot aici, la 22 mai, va avea loc serata tematică „Satule – vatră frumoasă!”.
„Noaptea albă” va fi în plină desfăşurare la muzeul „Casa Părintească”. Va începe la ora 17.00, pe 17 mai, şi se va încheia la miezul nopţii, la ora 24.00, cu o horă a unirii în jurul unui rug purificator. Muzeul însă va fi deschis publicului de la ora 12.00. Bărbaţii vor trebui să aducă ghivece cu flori caracteristice caselor ţărăneşti. Acestea vor forma, ulterior, grădina de poveste a Casei Părinteşti.
NISPORENI
La muzeul de istorie şi etnografie din Nisporeni, potrivit specialiştilor de la Secţia cultură şi turism, va fi organizată, în această perioadă, o expoziţie în care se vor regăsi lucrările din ceramică neagră ale meşterului popular Zaharia Trioboi. Se va desfăşura şi un atelier de desene cu participarea elevilor de la Şcoala de arte plastice din Nisporeni. Tot în aceste două zile, pe 17 şi 18 mai, angajaţii muzeului din Iurceni vor purta o discuţie cu elevii şi profesorii de la Liceul „Grigore Vieru” din localitate, la tema: „Rolul şi locul muzeului local în procesul educaţional”. Tot aici şi atunci va avea loc şi o prezentare a colecţiei de carte „Marile muzee ale lumii”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *