A fost dat startul sezonului roşiilor

În fotografie: Primele fire de tomate – pe cîmpurile din Valea Mare

În fotografie: Primele fire de tomate – pe cîmpurile din Valea Mare
În fotografie: Primele fire de tomate – pe cîmpurile din Valea Mare

După ce s-au convins că pericolul înghețurilor a trecut, iar temperatura solului, la adîncimea de 10-15 centimetri, depășește 10-15 grade Celsius, legumicultorii din gospodăria agricolă „Prog-Agroter” din Valea Mare au dat startul plantării răsadului de roșii în cîmp deschis. Au făcut-o imediat după Sf. Gheorghe, aşa cum o făceau şi buneii, şi străbuneii.
La 7 mai, chiar de dimineaţă, pe cîmp era mare forfotă. „Noi sîntem printre puținii crescători de legume în raion care producem roșii în cantități mari”, a subliniat Oleg Chincev, legumicultor în gospodări.
Răsadul de tomate va fi plantat, în acest an, pe o suprafață de 9 hectare. Se aşteaptă o roadă de circa 30 de tone la hectar, căci şi soiurile sînt bune, şi îngrijirea e la fel. Potrivit directorului SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie, roşiile produse aici sînt aşteptate cu nerăbdare atît de consumatorii casnici, cît şi de fabrica de conserve, deoarece sînt soiuri special pentru conservare. Circa un sfert din toată producţia va merge la piaţă, iar restul – la fabrica de conserve din Ungheni. Prima roadă de tomate va fi deja în luna iulie.
… Deși plantarea răsadului de roșii se efectua automatizat, concomitent pe şase rînduri, şi mîna omului a fost de mare ajutor. În procesul de lucru s-au inclus peste 20 de femei, care pregăteau plantele și le aranjau în semănătoare.
Oleg Chincev, între timp, ne-a dezvăluit cîteva secrete ale plantării răsadului în cîmp deschis. În primul rînd, trebuie pregătit foarte bine solul, iar o atenție sporită trebuie acordată materialului săditor, care trebuie să fie viguros și bine călit, încît să reziste condițiilor climaterice. ”Noi creștem singuri răsadul în sere și sîntem siguri de ceea ce punem în pămînt”, a făcut el o remarcă, după care a venit şi cu un sfat: „Ar fi bine ca și omul de rînd, atunci cînd cumpără răsad, să se intereseze de la ce producător este marfa, asigurîndu-se astfel  de calitatea acestuia”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *