Cinci beneficii pentru sănătate ale urzicilor
Urzicile se numără printre cele mai sănătoase verdeţuri de sezon. Le găsim în pieţe, dar şi în păduri. Desigur, dacă le avem în apropiere. Dacă sînt gătite corespunzător, urzicile pot fi cu adevărat delicioase. Foarte bune sînt şi ceaiurile, extractele sau tincturile de urzică. Urzicile sînt pline de nutrienţi şi aduc o mulţime de beneficii organismului.
La fel ca spanacul, urzicile sînt foarte bogate în fier. De aceea, sînt recomandate persoanelor care au o deficienţă de fier sau care tind să fie anemice. În perioada primăverii, putem consuma chiar şi trei-patru porţii de mîncare de urzici pe săptămînă pentru a beneficia din plin de benficiile sale.
Urzicile sînt recomandate şi în cazul femeilor care abia au dat naştere unui copil, deoarece stimulează lactaţia. În plus, aceste verdeţuri produc estrogen şi sînt numai bune pentru femeile care se luptă cu simptomele neplăcute ale menopauzei.
Persoanele afectate de maladii precum reumatismul ori artrita pot consuma săptămînal cîteva porţii de urzici gătite, pentru ca durerile şi celelalte simptome să fie ameliorate. De asemenea, este indicat ca persoanele cu pricina să consume frecvent şi ceai de urzică.
Ceaiul de urzică este numai bun pentru clătirea părului, după ce acesta a fost spălat. Acest ceai regenerează firul de păr şi intensifică nuanţa naturală a podoabei capilare. În plus, dacă este folosit cu regularitate, te scapă de mătreaţă şi acţionează precum un balsam. Ceaiul de urzică poate fi aplicat şi pe ten, cu ajutorul unui disc de bumbac, pentru a ameliora efectele acneei sau a roşeţei.
Urzicile mai sînt foarte eficiente cînd vine vorba de tratarea diferitelor afecţiuni ale stomacului. Atît refluxul gastroesofagian, cît şi balonarea sau senzaţia de arsuri la stomac pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de urzică. Consumaţi cel puţin 2-3 căni de ceai pe zi pentru ca acesta să-şi facă efectul.
Lasă un răspuns