Vorba cîntecului: “Creşti, pădure, şi te-ndeasă”

padurea2Silvicultorii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi şi-au propus să marcheze Ziua internaţională a pădurilor, pe 21 martie, prin muncă.
CĂLĂRAŞI
Un şir de acţiuni vor fi realizate atît în perioada de pînă la 21 martie, cît şi după, pînă la finisarea pe deplin a campaniei de sădire de primăvară, a menţionat Chiril Coşeru, directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură din Călăraşi. Vor fi implicaţi angajaţii serviciului silvic  din toate cele patru ocoale silvice: Bravicea, Hîrjauca, Călăraşi şi Vărzăreşti, inclusiv 60 de pădurari, 12 maiştri silvici, şefii de ocoale silvice şi adjuncţii lor, dar şi inginerii întreprinderii.
Pentru această zi, ÎSS din Călăraşi a selectat 10 ha de terenuri, unde se vor desfăşura activităţi de pregătire a solului şi sădire a culturilor silvice. Vor fi plantaţi 40 mii de puieţi de: stejar pedunculat, gorun, salcîm, arţar, nuc, tei etc.
Întreprinderea s-a angajat să sădească, în această primăvară, culturi silvice pe o suprafaţă de 47 ha, din care 38 ha – cu stejar pedunculat şi gorun. În pepinieră va fi semănat, pe o suprafaţă de 1 ha, salcîm, iar în secţia de repicaj vor fi sădiţi 28 mii de puieţi de talie înaltă: plop hibrid, tei, paltin, nuc comun, mesteacăn, scoruş, molid.
În acest an, se vor executa lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor pe o suprafaţă de 1411 ha. Se va efectua ajutorarea regenerării naturale prin provocarea drajonării în salcîmete pe o suprafaţă de 105 ha şi prin semănarea ghindei sub masiv pe o suprafaţă de 54 ha. Va continua îngrijirea culturilor silvice create în anul curent şi în anii precedenţi pe o suprafaţă de 640 ha. Acestea, dar şi multe alte lucrări silvotehnice sînt îndreptate spre dezvoltarea durabilă şi utilizarea raţională a resurselor forestiere din ÎSS din Călăraşi,  a concluzionat Chiril Coşeru.
NISPORENI
„Ziua pădurilor este consemnată de către angajații Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură (ÎSS) ”Nisporeni-Silva” nu doar pe 21 martie, dar pe tot parcursul lunii martie”, a menţionat Sergiu Movileanu, inginer silvic-şef. În această perioadă, silvicultorii și-au propus să pună în aplicare mai multe activități de promovare a sărbătorii respective în rîndul tinerilor. Vor fi desfășurate  ore ecologice în mai multe școli din raion, elevii fiind îndemnaţi să protejeze natura și să participe cît mai activ la acțiunile de înverzire a spațiilor și locurilor de odihnă din zonele unde locuiesc.
Mesajul silvicultorilor a fost deja transpus în practică la Liceul ”Prometeu” din Grozești chiar în această săptămînă. Ei, împreună cu elevii de aici, au inițiat o acțiune de înverzire a spațiului adiacent terenului sportiv al liceului. Materialul săditor a fost oferit gazdelor de către pepiniera întreprinderii.
Se prevăd, în această perioadă, și lucrări de plantare a puieţilor pe terenurile goale și poienele din fondul forestier, pe o suprafață totală de 9 hectare. Tot în acest sezon, silvicultorii nisporeneni și-au palnificat lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe 350 de hectare, dintre care 239 hectare cu salcîmete, 39 hectare – cu stejărete, 14 hectare – cu plop, iar alte 4 hectare – cu salcie.
UNGHENI
Își vor răsufleca mîinecile și vor purcede la treabă și angajații Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură (ÎSS) ”Silva-Centru” din Ungheni. Potrivit lui Gheorghe Mihăilă, inginer regenerare a pădurii, pe 21 martie, chiar de Ziua internaţională a pădurilor, silvicultorii ungheneni vor organiza, în şcoli, lecții de ecologie, pentru a-i face pe tineri să conștientizeze rolul și importanța pădurii pentru societate. Astfel, ei s-au „înarmat” deja  cu informații despre cele mai frumoase și pitorești locuri din pădurile raionului Ungheni.
Sînt planificate şi acțiuni de salubrizare în păduri. În aceeaşi zi de 21 martie, vor fi plantaţi puieţi  pe o suprafață de două hectare din fondul forestier, iar alte două hectare vor fi completate cu culturi silvice.
Cu mult mai mare este însă suprafața prevăzută pentru lucrările de ajutorare a regenerării naturale în această primăvară. Este vorba de 118 hectare de terenuri din fondul forestier. În acest sezon, silvicultorii au de gînd să planteze salcîm alb, stejar peduncular, paltin de munte și de cîmp, dar și sălcioară (arbust) pe 7 hectare. Alte 5 hectare vor fi completate cu aceste culturi silvice. În agenda lor de lucru ei și-au mai notat să realizeze semănături în pepinieră pe o suprafaţă de 3 ha și să recolteze 240 de kg de semințe de salcîm alb.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *