Vor să reînvie „fosila vie”

În fotografie: puieţii de Gingko Biloba de la Nisporeni

În fotografie: puieţii de Gingko Biloba de la Nisporeni
În fotografie: puieţii de Gingko Biloba de la Nisporeni

Știați că în pepiniera Întreprinderii de stat pentru silvicultură ”Nisporeni-Silva” crește o specie de arbori mai rar întîlnită pe la noi, căre se numește Ginkgo Biloba? În mod natural, arborele creşte doar în China, Japonia şi Coreea. Este cea mai veche specie pe care o cunoaşte omenirea, rezistînd tuturor erelor şi intemperiilor. Se presupune că ar avea peste 30 de milioane de ani, tocmai de aceea este supranumită „fosila vie”.
”În prezent, numai noi în regiune ne putem lăuda cu puieți de această specie”, a declarat, pentru „Expresul”, Vasile Mîrza, șeful serviciului regenerări din cadul ÎSS ”Nisporen-Silva”. Dînsul a menționat că silvicultorii nisporeneni au avut norocul să ia, acum doi ani, seminţe de la Petru Cocîrţă, doctor în biologie, conferenţiar cercetător la Institutul de ecologie și geografie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Ce-i drept, omul de știință a oferit seminţe de Ginkgo Biloba și altor întreprinderi silvice din republică, numai că acolo silvicultorii nu au reușit să obţină puieţi.
”Și noi eram cît pe ce să pierdem puieții, dar am descoperit la timp secretul de îngrijire”, spune Vasile Mîrza. Acesta constă în udarea cît mai frecventă a materialului săditor. ”Așa arbori se prind şi cresc greu”, susţine dînsul. Din cele 2000 de seminţe sădite s-au prins doar jumătate, adică 1000. După doi ani, puieţii au ajuns la înălţimea de 30-40 centimetri.
De notat că seminţele de Ginkgo Biloba au fost oferite pepinierei de la ÎSS „Nisporeni-Silva” în scopuri experimentale, căci cercetătorul şi-a dorit să stabilească locurile cele mai prielnice de creștere și dezvoltare a acestor arbori.
Apropo, seminţele au fost culese din doi copaci Ginkgo Biloba, care cresc în faţa Guvernului de la Chişinău. Cei mai vechi arbori Ginkgo Biloba din Republica Moldova cresc însă în raionul Nisporeni, în renumitul parc din Mileşti, proiectat la mijlocul secolului al XIX-lea de către boierul Constantin Cazimir. Aceştia sînt supranumiți de localnici Adam și Eva și au circa 150 de ani. Vasile Mîrza a recunoscut că nu s-a gîndit niciodată să adune seminţe de aici, ca să experimenteze dacă vor răsări din ele puieţi sau ba.
Ginkgo Biloba “trăieşte” pînă la 1000 de ani, ajungînd la înălţimea de 40 de metri. Frunzele sale sînt folosite în prepararea unor medicamente, dar şi cosmetice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *