Tuberculoza în regiune: cifre și date statistice
Pe 24 martie, anual, în lume este marcată Ziua de combatere a tuberculozei. Este un bun prilej să vorbim, o dată în plus, despre această maladie cu medicii specialiști din regiune. Numai în anul 2013, în evidență au fost luaţi, per total, 361 de bolnavi cu tuberculoză, dintre care 289 au fost cazuri noi de îmbolnăvire.
Cifrele respective îi pun în gardă pe specialiști. „Combaterea tuberculozei nu trebuie lăsată doar pe seama medicilor, ci trebuie să fie problema întregii societăți”, afirmă ei. Potrivit doctorilor, cu cît mai repede oamenii vor înțelege că trebuie să se gîndească la propria sănătate, dar și la sănătatea celor din jur, cu atît mai vizibile vor fi și rezultatele luptei împotriva tuberculozei.
Să vedem care este situaţia în ceea ce priveşte incidența prin tuberculoză în fiecare raion aparte.
UNGHENI
„Situația este stabil tensionată”, a declarat Emilia Dadus, medic ftiziopneumolog în cadrul Secției consultative a Spitalului raional Ungheni, aducînd, în acest sens, şi cîteva date statistice. În 2013 au fost luate în evidenţă 142 de persoane cu tuberculoză, inclusiv 119 cazuri noi și 23 recidive.
Fiind întrebată prin ce se explică numărul mare de îmbolnăviri de tuberculoză, Emilia Dadus a răspuns scurt: ”Se întîmplă din cauza sărăciei”, adăugînd că 90% din numărul total de bolnavi cu tuberculoză trăiesc în condiții departe de a fi numite normale. În același timp, potrivit dînsei, și medicina primară ar trebui să-și facă treaba mai bine. ”De obicei, depistarea bolii are loc atunci cînd apar simptome severe şi persoana respectivă se adresează singură la medic. Mai corect ar fi ca medicii de familie să-i depisteze, în cadrul unor examene profilactice”, a explicat doctorul, după care a concretizat: ”Nu vreau să spun că medicina primară nu lucrează, dar se vede că mai sînt unele lacune în acest sens”.
În primele două luni ale acestui an, au fost depistate 21 de cazuri noi de tuberculoză, 14 persoane fiind diagnosticate cu forme tardive ale bolii. ”Cu părere de rău, majoritatea sînt persoane cu vîrstă aptă de muncă, iar trei sînt copii”, a mai spus Emilia Dadus. Aproape jumătate din pacienţii luaţi în evidenţă în anul curent au fost diagnosticaţi după ca s-au întors din Rusia. Situaţia cea mai îngrijorătoare, la ora actuală, se atestă în zona Corneşti.
CĂLĂRAȘI
Statistici îngrijorătoare la acest capitol sînt înregistrate și în raionul Călărași. Aici, în anul 2013, au fost luate în evidenţă 135 de persoane cu tuberculoză, dintre care 104 au fost cazuri noi de îmbolnăvire și 15 recidive.
Violeta Mocanu, medic ftiziopneumolog din cadrul Secției consultative a Spitalului raional Călărași, a menţionat că situația creată e „un semn că în teritoriu se lucrează mult cu grupurile de risc și că a fost investigat un număr mai mare de populație de către medicii de familie, fiind depistate şi noi cazuri de tuberculoză”. Dînsa susţine că în raion predomină formele incipiente ale maladiei, ceea ce duce la obținerea unei rate mai mari de succes în tratament. Ca și la Ungheni, multe cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate la persoanele ce au revenit de la munci din Federația Rusă.
Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire de tuberculoză au fost depistate, în 2013, în satele Vălcineț (23 de cazuri noi) și Sipoteni (19 cazuri noi). Aceste localități sînt numite de Violeta Mocanu ”focare cronice”. Potrivit dînsei, aici sînt depistate, anual, aproape în fiecare mahala, cîte două-trei persoane bolnave. Este vorba, susţine doctorul, şi de lipsa unei culturi elementare sanitare. ”Le vorbim foarte des pacienților despre cultura strănutatului sau a tuşitului, pentru a evita răspîndirea microbilor în jurul lor, dar se vede că moldoveanul nostru este încă departe de a înţelege toate acestea”, a concluzionat Violeta Mocanu.
Cît privește situaţia din acest an, la Călărași au fost depistați 13 bolnavi cu tuberculoză. Îmbucurător e faptul că printre aceștia nu este nici un copil, ne-a spus medicul ftiziopneumolog.
NISPORENI
Aceleași cauze de îmbolnăvire şi aceleași probleme în tratamentul tuberculozei se atestă și în raionul Nisporeni. Potrivit Ninei Ionița, medic ftiziatru la Secția consultativă a Spitalului raional Nisporeni, în anul trecut au fost luaţi în evidență 84 de bolnavi, dintre care 66 au fost depistați primar, iar alți trei au fost diagnosticați cu tuberculoză multidrog rezistentă primară (fără a fi bolnavi anterior de tuberculoză). ”Toate trei cazuri au fost înregistrate la persoane care au revenit de la muncă din Federația Rusă”, a menţionat Nina Ionița, explicînd că această formă de tuberculoză necesită un tratament mult mai îndelungat, pînă la doi ani. ”Cu cît durata tratamentului este mai mare, cu atît ne este mai greu să menținem în tratament pacientul care, pe lîngă toate necazurile sale, mai este și marginalizat de vecini și chiar rude”, a accentuat medicul. Dacă, anul trecut, tuberculoza parcă își făcuse viză de reședință la Boldurești, acolo fiind înregistrate 12 cazuri de îmbolnăviri, iată că în primele luni ale acestui an, se pare că maladia s-a stabilit deja la Zberoaia, unde au fost înregistrate deja patru cazuri.
Chiar dacă o parte dintre persoanele bolnave provin dintr-un mediu defavorizat, Nina Ionița a spus că nu mai consideră tuberculoza o boală a sărăciei, pentru că, în ultimul timp, tot mai multe persoane din familii reușite fac această boală. „Stresul și sistemul imunitar scăzut sînt principalele cauze care pot declanșa boala”, susține dînsa. Pe fundalul acestor probleme se pare că tuberculoza a găsit un teren favorabil de a se dezvolta.
Lasă un răspuns