Regionalizarea bate la ușa centrelor de sănătate publică

În fotografie: Aparate moderne la Centrul de Sănătate Publică Ungheni

 În fotografie: Aparate moderne la Centrul de Sănătate Publică Ungheni
În fotografie: Aparate moderne la Centrul de Sănătate Publică Ungheni

Laboratoarele Centrului de Sănătate Publică Ungheni vor fi dotate cu echipament dintre cel mai performant. Primele aparate au fost deja instalate, fiind aduse aici cu trei luni în urmă.
Potrivit lui Viorel Bradu, directorul Centrului de Sănătate Publică Ungheni, echipamentele sînt atît pentru laboratorul microbiologic, cît şi pentru cel sanitaro-igienic şi costă 3 milioane 270 mii de lei. Acestea au înlocuit aproape jumătate din fostele echipamente, uzate şi depăşite de vreme. De acum înainte, activitatea angajaţilor de aici va fi mult mai eficientă, iar rezultatele analizelor vor fi urgentate, a subliniat Viorel Bradu. De exemplu, dacă pînă acum, o analiză microbiologică se efectua timp de cinci zile, acum, cu ajutorul noilor aparate, aceasta poate fi gata cel mult în două zile.
“Pentru laboratoarele microbiologice au fost procurate dispozitive pentru identificarea agenţilor microbieni şi aprecierea sensibilităţii la antibiotice. Vor fi implementate metode noi de diagnostic de laborator pentru identificarea agenţilor patogeni ai diferitor boli infecţioase, la care existau probleme în diagnosticarea şi asigurarea accesibilităţii populaţiei, cum ar fi hepatitele virale, HIV/SIDA; grupul de virusuri herpetici, infecţiile organelor respiratorii şi altele. Pentru laboratoare sanitaro-igienice au fost procurate gaze şi lichide cromatografe cu diferiţi detectori pentru identificarea riscurilor chimice, pentru depistarea metalelor toxice în diferite medii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
De notat că sînt dotate cu echipament performant doar laboratoarele din zece centre de sănătate publică din Republica Moldova.
Acestea vor deveni ulterior regionale, a explicat Viorel Bradu.
Pînă la finele acestui an, spre laboratoarele din Ungheni vor mai ajunge utilaje în valoare de peste două milioane de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *