În ajun de 8 martie. Zece femei de nota zece

to 10 femei
Sigur, numărul femeilor de nota zece este mult-mult mai mare. Sînt sute şi chiar mii – frumoase, inteligente, muncitoare, responsabile, puternice.
E foarte greu să faci un top şi să stabileşti care dintre acestea sînt cele mai cele. Am îndrăznit, totuşi, să aducem în prim-plan cîteva dintre doamnele care, prin tot ce au realizat pînă acum, pot fi numite, fără pic de ezitare, doamne de nota zece.
beschieru oleseaOlesea Beschieru,
șefa Secției administrație publică a Consiliului raional Nisporeni
La cei 26 de ani ai săi a reuşit să cunoască un urcuș profesional impresionant, de la specialist relații cu publicul în aparatul preşedintelui raionului pînă la şefă a unei secţii importante din cadrul Consiliului raional, chiar dacă este absolventă a facultăţii jurnalism și ştiințe ale comunicării a ULIM. Pentru a-şi urma drumul pe care a pornit, studiază, în prezent, la Academia de Adminsitrare Publică din Moldova. „Este o fire sinceră, responsabilă, tratează cu seriozitate orice obligaţiune şi însărcinare”, aşa ne-au caracterizat-o cei c eo cunosc.
 
Catana MariaMaria Catană,
pădurar la Ocolul silvic Ciorești, Nisporeni
De mai bine de 20 este pădurar, o profesie care nici măcar nu are echivalent feminin.  De mai bine de 20 de ani știe a mînui cu iscusință şi pușca, și toporișca. Este una dintre puţinele femei care a ales să fie una cu pădurea, demonstrînd că se poate. Nici acum, la cei 67 de ani ai săi, nu renunţă la muncă, la activitatea sa, care presupune eforturi zilnice, uneori, aproape supraomeneşti. Mai mult ca atît, a molipsit-o cu acest „microb” şi pe fiica sa, care tot pădurar este.
 
 
Ceban MariaMaria Ceban,
mamă a 12 copii din Condrătești, Ungheni
Cîte dintre femeile de azi au curajul să dea naştere unui număr atît de mare de copii? Şi nu doar să le dea naştere, ci şi să-i crească şi să-i educe exemplar. Iată că preoteasa Maria Ceban a reuşit.  I-a dat Dumnezeu cinci băieți și șapte fete. În prezent, cinci dintre copii sînt studenţi, alţi cinci învaţă la şcoală, iar ultimii doi sînt încă la grădiniţă. Niciodată nu s-a plîns de greutăţi, niciodată nu s-a gîndit să-şi lase copiii şi să plece în ţări străine. Le-a fost şi le este alături.
 
 
Diaconu NicoletaNicoleta Diaconu,
directoarea grădiniței ”Licurici” din Mănoilești, Ungheni
De mai bine de trei decenii ghidează activitatea grădiniței din satul Mănoilești. A luptat ca o leoaică pentru instituţia care, în anii 90 ai secolului trecut, fusese închisă. Nu a renunţat nici pentru o clipă la ideea că satul are nevoie ca de aer de o instituţie preşcolară, la care copiii să vină cu plăcere. În ultimii ani, a reușit să implementeze aici zece proiecte, menite să îmbunătăţească, în primul rînd, condiţiile de educaţie a celor peste 100 de preşcolari.
 
 
Malanciuc SvetlanaSvetlana Malanciuc,
şefa fabricii de vin Ungheni
„Despre vinuri, ca şi despre copiii mei, pot vorbi ore în şir”, a recunoscut dînsa într-o discuţie privată. Colegii, dar şi şefii ei mai mari, susţin în unison că „puţini oameni sînt ca ea”.  Îşi cunoaşte meseria la perfecţie, este activă, cu multă iniţiativă, ştie şi a vorbi, şi a acţiona. Mai pe scurt, este omul potrivit la locul potrivit. Păcat că asemenea oameni rămîn în umbră şi doar întpmplarea face să-i descoperim.
 
popa tatianaTatiana Popa,
directoarea muzeului „Casa părintească” din Palanca, Călăraşi
Este cea mai celebră dintre cele zece doamne, iar numele şi l-a făcut nu doar muncind, ci luptînd pentru ideea de a face din casa părintească un muzeu la care să vină lume peste lume. E şi gazdă, şi administrator, şi ghid, şi meşter popular, şi îndrumător pentru generaţiile ce vin… Ce mai, e un adevărat model pentru oamenii de cultură din Republica Moldova, cum trebuie să aduni, fărîmă cu fărmîmă, din nemărginitul tezaur folcloric lăsat de strămoşi.
 
 
stavila marinaMarina Stăvilă,
şefă de post la Păuleşti, Călăraşi
Este unica doamnă şef de post din regiune. Chiar dacă e tînără, chiar dacă e femeie, a reuşit, timp de un an, de cînd e în această funcţie, să-i pună la punct pe potenţialii infractori. Potrivit primarului Elena Lungu, criminalitatea în sat a scăzut, iar furturile au dispărut din peisaj. Este exigentă, poate fi chiar dură dacă e cazul, ceea ce îi şi aduce succes. Deşi, la început, păuleştenii o priveau cu scepticism, acum au toată încrederea în ea.
 
 
Tretiacov EcaterinaEcaterina Tretiacova,
sportivă din Nisporeni
Multiplă campioană naţională la haltere, campioană europeană la juniori, vicecampioană europeană la tineret… Are doar 17 ani şi toate aceste titluri a reușit să le obțină prin muncă și perseverență, ridicînd zilnic greutăți de circa 20 de tone. A ştiut totdeauna cum să depăşească nu doar greutatea halterelor, ci şi multiplele greutăţi pe care i le-a oferit viaţa. Visul Ecaterinei este să participe la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016.
 
 
Turcanu ZinaidaZinaida Ţurcanu
antreprenoare din Temeleuţi, Călăraşi
„Mulţumesc mamei ei că a născut un asemenea copil”, astfel a reacţionat secretara consiliului local Temeleuţi, Nina David, cînd i-am solicitat părerea despre Zinaida Ţurcanu. O femeie de afaceri prosperă, cu o energie debordantă. Reuşeşte peste tot, şi acasă, şi în afaceri, şi în viaţa social-politică, fiind consilier raional. Satul de baştină este primordial pentru ea. Aici investeşte tot ce are mai bun.
 
 
ciobanu mariaMaria Ciobanu,
deputat în Parlament
Pentru că tot sîntem într-un an electoral, nu am putut să nu menţionăm şi o femeie politician. Ne-am oprit la deputata Maria Ciobanu, fostă şefă a Direcţiei Învăţămînt din Nisporeni. Dînsa a spart toate tiparele, demonstrînd cum, de fapt, trebuie să fie un politician adevărat, căruia îi pasă de popor. A spus în permanenţă ceea ce a gîndit, nu s-a lăsat atrasă în jocuri murdare, nici bogăţie nu şi-a făcut în aceşti aproape patru ani de „deputăţie”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *