VIDEO | Subvenționarea în agricultură. Cu ce îi va bucura pe agricultori în acest an?

Captură: Canal Regional

Captură: Canal Regional
Captură: Canal Regional

Veștile au fost aduse, pe 18 februarie, la Ungheni și Călărași, iar pe 26 februarie – la Nisporeni, de către reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). Astfel, cei circa 200 de agricultori din regiune, prezenți la ședințele de informare, au aflat că Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli a crescut cu 100 milioane de lei față de anul trecut, constituind în prezent 500 milioane de lei.
Începînd cu 1 martie, agricultorii pot să depună dosare de solicitare a unor subvenții mai consistente. Îl pot face, în mod special, cei care intenționează să înființeze livezi de vișin, cireș, pruni, piersici și caiși, deoarece cota de suport financiar a fost majorată pentru aceasta de la 20 mii la 30 mii de lei pentru fiecare hectar. S-au mărit subvențiile, de la 3000 la 5000 de lei per hectar pentru agricultorii care vor defrișa plantații multinanuale în acest an.
Un bun stimulent vor avea în acest an și cei ce cresc legume în sere. Subvențiile s-au majorat cu pînă la 75% pentru grupurile de producători și cu 60 % pentru producătorii individuali.
Se vor bucura de o majorare cu pînă la 50% a subvențiilor și cei care intenționează să investească în instalarea sistemelor de irigare. Încurajați vor fi și producătorii din sectorul zootehnic care vor să pună bazele unor ferme de bovine – subvențiile vor fi de pînă la 60% din costul total al lucrărilor, pentru fermele de ovine – de 50%.
O premieră pentru acest an este faptul că și piscicultorii vor putea beneficia de subvenții.
Reprezentanții AIPA au avut noutăți bune și pentru tinerii fermieri. Atenţie, va fi considerat tînăr fermier cel care se încadrează în limita de vîrstă 18-35 de ani! Pentru tinerii care vor înființa plantații multianuale, sere sau vor investi în sectorul zootehnic, infrastructură post-recoltare sînt prevăzute subvenții majorate cu 10% față de valoarea subvenției acordate în condiții generale.

VIDEO: Canal Regional


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *