În bucătărie cu… Aurelia Andronachi

Imagine simbol: mayas-esprit.blogspot.com

Imagine simbol: mayas-esprit.blogspot.com
Imagine simbol: mayas-esprit.blogspot.com

Este şefa Secţiei Cultură şi Turism din Nisporeni. Chiar dacă nu prea are timp să stea pe la bucătărie, totuşi dînsa a găsit timp să ne „servească” cu o raţă umplută, aşa cum numai ea ştie să o pregătească.
A furat reţeta de la mama-soacră şi de atunci raţa umplută nu mai lipseşte de pe masa de sărbători. Oaspeţii, pur şi simplu, o adoră. Aurelia Andronachi ne-a spus şi secretul acestei delicioase reţete: raţa trebuie să fie neapărat mută, cum i se spune în popor. Le creşte special pentru acest fel de mîncare.
Raţă împlută
Raţa, după ce a fost curăţită şi spălată bine, se sărează, se pipărează, lasîndu-se puţin să tragă în ea condimentele respective. Între timp, se pregăteşte umplutura. Se topeşte într-o tigaie grăsimea de la raţă, peste care se pune să se călească ceapa (cu cît e mai multă, cu atît e mai gustoasă). Apoi se adaugă maruntaiele de la raţă, şi ele tăiate mărunt. Se poate de adăugat şi piept de găină, după dorinţă.
După ce s-au călit, se adaugă orezul în prealabil fiert pînă aproape de gătire – cam jumătate de kilogram.
Masa obţinută se lasă la răcit, apoi se umple cu ea raţa şi se coase.
Într-un ceaun se pune la fund o farfurie, peste care punem raţa. Se toarnă deasupra cam 700 ml de vin alb. După ce vinul dă în clocot, se dă focul foarte mic. Raţa se ţine la foc mic cam 5-6 ore. Poftă bună!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *