Urme ale războiului al doilea mondial

Imagine simbol: obiecte explozibile

Imagine simbol: obiecte explozibile
Imagine simbol: obiecte explozibile

Peste 100 de obiecte explozibile au fost depistate în anul 2013 în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. Cifra exactă este de 119.
„De obicei, obiectele explozibile sînt descoperite urmare a unor excavaţii sau săpături  pentru construirea unor apeducte, reţele de gazificare ori canalizare”, explică Gheorghe Cimbriciuc, comandantul Centrului Militar din Ungheni.
Cea mai complicată şi periculoasă operaţiune de deminare a anului a fost în satul Sculeni, raionul Ungheni, unde a fost depistată, la sfîrşitului lunii septembrie, o bombă de aviaţie de 500 de kilograme. Însuşi şeful Secţiei Geniu a Armatei Naţionale, colonelul Mihail Semionov, a recunosct acest fapt. Operaţiunea a durat atunci opt ore.
Un adevărat depozit de obiecte explozibile – 98 de tuburi de cartuş şi un proiectil de artilerie – a fost depistat, în vara anului trecut, în pădurile Ocolului Silvic Corneşti, raionul Ungheni.
De fapt, dintre cele trei raioane ale regiunii, lider incontestabil la descoperirea obiectelor explozibile este Ungheniul. Aici au fost depistate explozibile în 13 locuri. La Nisporeni – în patru locuri, iar la Călăraşi – în doar două. „Explicaţia e simplă. Cele mai multe muniţii continuă să fie depistate în locurile pe unde a trecut linia frontului. Să nu uităm că anume în regiunea raionului Ungheni a fost desfăşurată operaţia Iaşi-Chişinău”, a subliniat Gheorghe Cimbriciuc. Dînsul a venit şi cu unele recomandări, căci, cu siguranţă, vor ieşi la suprafaţă şi alte muniţii rămase în regiune din timpul celui de-al doilea război mondial. Unde mai pui că urmează construirea drumului Chişinău-Ungheni-Sculeni, dar şi a gazoductului Iaşi-Ungheni. „Dacă, în timpul săpăturilor, vor fi depistate obiecte ruginite dubioase, este obligatoriu să fie anunţat imediat poliţistul de sector şi primarul. Se interzice categoric atingerea acestora pînă la venirea specialiştilor, căci şi acum aceste obiecte explozibile prezintă un pericol real pentru viaţa oamenilor”, a specificat Gheorghe Cimbriciuc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *