Reflecții din provincie | Nu-i de mirare această întîmplare

Lucia BacaluNu mă miră deloc plecarea, la început de acest an, a celor trei consilieri raionali ungheneni din PCRM. Mă miră că au așteptat atît de mult ca să plece. Mă miră că au plecat doar ei trei. Mă miră că au plecat anume acum. Mă miră că au plecat cu „surle și trîmbițe”.
În luna mai 2012, mă întrebam unde-i opoziția noastră locală, opoziția comunistă? „Nu prea i-am văzut să fie fermi, tăioşi în replici. Stau ca nişte mieluşei. Sau, mai degrabă, ca nişte căţei aşteptînd să li se arunce osul de către cei ce au pîinea şi cuţitul în mînă, mulţi dintre ei, pînă mai ieri, tot comunişti sau pe lîngă comunişti”, scriam atunci.  Anume din acest motiv nu mă miră acum plecarea celor trei.
Înaintea lor au plecat mulţi alţii, comunişti de marcă, respectaţi şi cu priză la publicul unghenean. Spre exemplu, Ilie Ciocanu, liderul fracţiunii PCRM în Consiliul orăşenesc Ungheni, omul care a candidat la funcţia de primar al oraşului Ungheni, el fiind la un pas de a cîştiga scrutinul. A plecat în linişte, fără a face declaraţii.
Cei trei, mai puţin vizibili în peisajul politic unghenean, iată că semnează o declaraţie şi – ceea ce e mai curios – o trimit pe cîteva adrese importante: Jurnal TV, Publika TV, Europa liberă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Presei Independente, fără însă a anunţa şi presa locală. Credeţi că e o simplă întîmplare? Personal, cred că e o acţiune bine dirijată, iar declaraţia cu pricina urma să ajungă neapărat anume acum şi acolo unde a ajuns.
De fapt, e un scenariu mult mai amplu, cei trei fiind doar nişte personaje secundare în toată această tivatură.
Trebuie să ne aşteptăm la noi surpize, mai ales să am intrat într-un an electoral. Startul a fost dat, Partidul Democrat fiind, în prezent, cu un pas înaintea celorlalţi.
Este adevărat, echipa PDM de la Ungheni este una bună, poate cea mai bună la ora actuală dintre toate echipele formaţiunilor politice viabile în teritoriu. Totuşi, dacă luăm în calcul faptul că preşedintele raionului este un reprezentant al PLDM, foarte abil de altfel, cu un dar extraordinar al manipulării, aderarea celor trei la PDM ridică anumite semne de întrebare. Să fie oare o scăpare a liderului PLDM din Ungheni, care nu prea a ratat nici o ocazie de a-i atrage de partea sa pe toţi cei care, la un moment, au dat semne de nesiguranţă? Sau i-au şters faţa, de data aceasta, cei de la PDM?
Lupta între PLDM şi PDM va continua cu siguranţă. Va fi o luptă acerbă, pe viaţă şi pe moarte. Iar cînd doi se bat, de multe ori al treilea cîştigă. PCRM la Ungheni nu e nici mai slab, nici mai puternic după această ultimă evedare a cîtorva dintre membrii săi. PCRM a fost şi rămîne o formaţiune fără personalitate şi fără personalităţi, ceea ce însă nu înseamnă că nu e de temut. “Duhul” lui Voronin, omul care a lucrat la Ungheni cu trei decenii în urmă,  lăsînd destule amintiri frumoase, mai este viu aici.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *