Esenţial | Abureală, mahmulreală, ameţeală

Lucia BacaluBineînţeles că va fi vorba despre sărbătorile noastre de iarnă. Aş putea să nu mai zic nimic. Totul e clar şi toată lumea înţelege foarte bine că nu mai avem sărbători, ci o mare-mare beţie colectivă.

Există însă şi o altă faţetă. Personal, am descoperit-o acum două zile. Mă trezesc dimineaţa şi, cum îmi este obiceiul, deschid imediat televizorul. Trebuie să ştim ce s-a întîmplat peste noapte, nu?

Butonez telecomanda. Mă opresc la un post de televiziune şi pe tot ecranul, văd un preot zîmbind larg. E Sfîntul Vasile şi e mare sărbătoare. Vorbeşte despre acest teolog neîntrecut, după care ne felicită pe toţi cu ocazia noului an. Frumos.

Trec la un alt post de televiziune. Minune: văd un alt preot. Şi acesta vorbeşte despre aceeaşi mare sărbătoare – Sfîntul Vasile. La un moment dat, părinteşte, ne spune că biserica nu recunoaşte nici un fel de an nou acum, ci la 1 septembrie, cînd, de fapt, începe noul an bisericesc. Pentru a fi mai convingător, aduce două rînduri dintr-o urătură: “Mîine anul se-noieşte/ Pluguşorul se porneşte…”. “Ce fel de pluguşor poate porni la arat iarna, la 1 ianuarie?”, se întreabă părintele, după care vine concluzia domniei sale: “Aratul începe toamna”.

Logic? Logic! Şi convingător.

Dar ceva nu se leagă, totuşi. Orice urătură mai are şi alte afirmaţii. De exemplu: “Iarna-i grea/ Omătu-i mare/ Semne bune anul are”. Părintele, se vede, a cam uitat de ele. Intenţionat sau ba, nu am de unde să ştiu.

Mai mult ca atît, stimabilul cleric, după alte cîteva explicaţii, face o declaraţie uluitoare: “Pluguşorul, de fapt, este un ritual păgîn”.

O fi. Şi atunci, mă întreb, de ce a venit, la începutul discursului său, cu argumente din “Pluguşor”?
Dumneavoastră îneţelgeţi ceva?

Oare nu-i de ajuns că i-am ameţit pe sărmanii oameni cu Crăciunul? Ba că Hrisots s-a născut pe 25 decembrie, ba că pe 7 ianuarie. Nu-i mai putem da de capăt adevărului.

Poporul nu e prost,  vorba politiceinilor noştri. Astfel, a găsit o soluţie ideală: să sărbătorească şi pe nou, şi pe vechi.

Acum, începe abureala cu Anul Nou şi Sf. Vasile. Oare de ce? Nu cumva a avut dreptate marele Eminescu, cînd a scris: “Religia, o frază de dînşii inventată/ Ca cu a ei putere să ne menţină-n jug”? Atenţie: religia! Nu credinţa, nu creştinismul, nu Dumnezeu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *