Ultima realizare frumoasă din acest an a echipei EXPRESUL
Se numeşte „Păduri nisporenene” şi este o carte care a văzut lumina tiparului în luna decembrie curent, fiind realizată la iniţiativa şi cu sprijinul Întreprinderii de Stat „Nisporeni-Silva”, cu prilejul celor 40 de ani de activitate.
S-a muncit mai bine de jumătate de an, fiind redactate texte cu un număr total de peste 221 mii de semne, echivalentul a 58 de pagini A4. Au fost realizate peste 3000 de fotografii, dintre care au fost selectate pentru carte doar 100, cele mai reprezentative. În această perioadă, am parcurs circa 1000 de kilometri în căutarea celor mai frumoase peisaje, celor mai interesanţi oameni, celor mai rare plante şi animale.
Nu ne-am limitat doar la carte. În paralel, în „Expresul” au fost publicate 9 materiale jurnalistice despre pădurile nisporenene şi oamenii care muncesc la menţinerea şi prosperarea lor. Am descoperit bujorii sălbatici, la frontieră cu raionul Hînceşt. Am fost în mijlocul coloniei de bîtlani de la Zberoaia, ne-am întreţinut cu cîteva dintre femeile pădurari din raionul Nisporeni, am vorbit despre dinastiile de silvicultori din partea locului, despre succesele nisporenenilor la concursul republican „Cel mai bun pădurar”…
Astfel, am înţeles, poate, mai bine ca oricare altcineva, cuvintele directorului ÎS „Silva-Nisporeni”, Vasile Marian, din prefaţa cărţii: „Binecuvîntată să fie pădurea noastră care ne este şi ne-a fost mereu ca un frate, ne-a adăpostit, ne-a ajutat să trăim şi să ne apărăm, ne-a oferit şi ne oferă un izvor imens de sănătate”.
Cei care vor ţine în mînă această carte vor afla, cu siguranţă, lucruri interesante despre întreprindere în general, despre cele mai frumoase locuri din pădurile nisporenene, despre oamenii care muncesc aici. „S-a scris foarte puţin, pînă acum, despre aceste locuri minunate, cu veritabile monumente ale naturii, deseori unicale în ţară şi nu numai. Cartea vine să acopere acest gol”, a subliniat şi autorul textelor, Vasile Mîrza, inginer-şef al ÎS „Nisporeni-Silva”.
Cartea „Păduri nisporenene” are 70 de pagini, în care sînt inserate 100 de fotografii color şi o informaţie amplă, începînd cu aşezarea georgafică, istoricul întreprinderii şi terminînd cu curiozităţile din codrii nisporeneni. Tiparul, unul excelent de altfel, a fost executat la o tipografie din Chişinău, iar cartea a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare.
Lasă un răspuns