„Transnistria va avea de cîştigat de pe urma Acordului de Asociere”

Iurie Leanca
Sursa: tribuna.md

Declaraţia îi aparţine prim-ministrului Iurie Leancă şi a fost făcută la 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Atît oficialul moldovean, cît şi cei europeni sînt de părere că Acordul de Asociere cu R. Moldova va fi semnat indiferent de problema transnistreană.

După ce Iurie Leancă a pus ultimele parafe ale Acordului, alături de înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, premierul a adresat un mesaj emoţionant cetăţenilor din ţara noastră: „Acesta este primul pas spre Europa. Sperăm că într-o zi vom fi parte a UE, împreună vom îndeplini toate obiectivele pe care ni le-am stabilit. R. Moldova este un stat european şi împarte aceleaşi simboluri şi idealuri cu UE. Vrem să facem parte din aceeaşi familie”.
Dînsul a menţionat că succesele ţărilor post-comuniste, care au devenit într-un timp-record membre ale familiei europene, ne-au demonstrat că anume această cale este cea mai potrivită pentru un popor european care vrea să revină acasă, în sînul civilizației occidentale. „La Marile Adunări Naţionale din 1989 şi 1991, sute de mii de moldoveni se desprindeau de URSS și îşi obţineau independenţa, fiind inspiraţi şi susţinuţi de popoarele baltice. Astăzi, la o distanță de peste 20 de ani, cînd R. Moldova obţine şansa de ancorare în spaţiul european, prietenii baltici rămîn aceeaşi sursă de inspiraţie şi de sprijin pentru noi”, a specificat premierul.
Herman Van Rompuy: „Cu cît mai repede, cu atît mai bine”
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a menţionat că semnarea Acordului de Asociere cu ţara noastră poate merge înainte, indiferent de orice alte negocieri privind Transnistria. „Susţinem integritatea teritorială a Republicii Moldova, aşa cum susţinem integritatea teritorială a altor ţări. Semnarea Acordului de Asociere poate merge înainte, independent de orice alte negocieri privind Transnistria. Vom iniţia şi vom semna acest acord în  2014, după ce vor fi respectate toate procedurile. Însă vreau să vă asigur, cu cît va fi mai repede, cu atît mai bine”, a declarat dînsul.

Jose Manuel Barroso: „UE nu va accepta implicarea Rusiei într-un tratat bilateral”
La rîndul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat că UE este dispusă să colaboreze cu Rusia în problemele de interes comun, dar nu va accepta implicarea acesteia într-un tratat bilateral: „Nu putem accepta un veto venit din partea unei ţări terţe, fiindcă suveranitatea limitată a dispărut în Europa”, a specificat Barosso.
Lilia Zaharia,
reporter special la Asociaţia Presei Independente   


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *