Scandal în casa Domnului

Imagine simbol: antena3.ro

Imagine simbol: antena3.ro
Imagine simbol: antena3.ro

Gălăgie și neînțelegere în biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Nisporeni. Doi preoți, Eugen Băluță și Ion Popa, nu pot împărți, deja de jumătate de an, acest lăcaș sfînt, înlocuind astfel cuvîntul biblic pe înjurături și amenințări. La mijloc s-au pomenit enoriașii.
La redacția ziarului ”Expresul” a ajuns o scrisoare, semnată de 14 enoriaşi, întituală: „Un strigăt la cer despre monștrii din religie”. Din lipsă de spațiu, nu putem reda textul integral al scrisorii. Însă mesajul principal care se desprinde este că aceştia vor să-l aibă în continuare alături pe părintele Eugen Băluță, care slujește la biserică de cinci ani, iar ”unui alt preot, Ion Popa din Șișcani, nu-i place locul unde se găsește și îl atacă pe Eugen Băluță”.
Este descris cu lux de amănunte şi ultimul conflict, din 27 noiembrie, cînd fețele bisericești s-au luat la bătaie chiar în biserică, în prezența credincioșilor. ”În seara de 28 noiembrie, episcopul Petru, prin intermediul unui post de televiziune, a declarat că nu este la curent cu ceea ce  se întîmplă la Nisporeni, pe cînd oamenii l-au văzut în acel moment mai la vale cu 200 de metri de biserică: cu un grup de oameni și cu Ion Popa puneau la cale atacul asupra preotului Eugen Băluță”, se arată în scrisoare.
Am apelat la Episcopia de Ungheni şi Nisporeni pentru a clarifica lucrurile şi pentru un comentariu al scrisorii expediate de la Nisporeni. Replica la ”strigătul la cer” al credincioșilor din Nisporeni nu a întîrziat să vină.
Răspunsul oficial a fost dat de secretarul eparhial, Vadim Corostinschi. „Adevărul nu este relatat în profunzime”, se menţionează chiar în primele rînduri, după care vine şi explicaţia: „De la începutul activității sale în calitate de preot în cadrul Mitropoliei Moldovei, ca paroh și cleric, între anii 2003-2008, părintele Eugen Băluţă a schimbat 6 biserici, unde a făcut colectare de fonduri pentru construcția-renovarea bisericilor, dar fără rezultat. Din unele parohii a ieșit pătat. Din motive necunoscute, lua banii și se transfera în altă biserică, fără a face iventarierea lucrurilor și a cheltuielilor, luînd lucruri din biserică şi lăsînd casa bisericii cu datorii”. Mai mult ca atît, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, prin secretarul său eparhial, anunţă că şi „în perioada activării sale la Nisporeni protoiereul Eugen Băluţă a avut mai multe încălcări, iar prin comportamentul său a smintit o mulţime de enoriași”. Din aceste motive, conform deciziei Judecății Eparhiale din 7 iunie 2013, el a fost eliberat din funcţia de paroh al bisericii pe data de 21 iunie 2013, iar cu patru zile mai tîrziu este ”oprit de a săvîrși cele sfinte, pentru neascultare și nesupunere față de autoritățile bisericești ierarhic superioare”.
Secretarul Vadim Corostinschi a explicat că această decizie a reieșit şi din faptul că preotul a avut mai multe încălcări, printre care: destituirea, fără știrea nimănui, a persoanelor responsabile în biserică și înlocuirea lor cu rudele sale, stabilirea unor taxe exagerate și nejustificate pentru oficierea slujbelor bisericești, comportament urît față de enoriași. Vadim Corostinschi a mai menționat și alte ”păcate” ale lui Eugen Băluță care, cică, ”a împrumutat bani de la oameni, în sume mari, dînd recipisă cu ștampila bisericii, a luat credit de la instituții financiare, în sumă de 100 mii lei, aplicînd la fel ștampila parohiei, neavînd nici un drept în acest sens.” Reieșind din acestea, a fost dat şi verdictul: ” Preotul Eugen Băluță se face vinovat de neslujirea și dauna duhovnicească adusă creștinilor din cadrul parohiei respective, iar prin sminteala adusă, unii credincioși au trecut la secte, neputînd să-L slăvească pe adevăratul Dumnezeu”.
Totuşi, protoiereul Eugen Băluță continuă să slujească la Biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Nisporeni, avînd susţinătorii săi din rîndul enoriaşilor, avînd consiliul său bisericesc, despre care reprezentanţii Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni susţin că nu ar fi legal.
Pînă la soluționarea problemei cu pricina, o parte din enoriașii nisporeneni au venit cu scrisori către Preasfințitul Petru, de a numi un preot temporar pentru a săvîrși cele sfinte, se mai arată în răspunsul biroului de presă al Episcopiei.
Nu am reuşit să-l contactăm pe părintele Eugen Băluţă pentru a-şi spune punctul să de vedere.
NISPORENI | Ina Landa
Scrisoarea enoriaşilor din Nisporeni, dar şi răspunsul biroului de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni le veţi puti citi integral pe site-ul Expresul.com


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *