Moldova văzută de o americancă prin prisma satului Florițoaia Veche

În fotografie: Robyn Savacool

În fotografie: Robyn Savacool
În fotografie: Robyn Savacool

Îmbrăcată în ie şi catrinţă, cîntînd cîntece populare – aşa am cunoscut-o pe Robyn Savacool, o americancă din New Jersey, ”adoptată” temporar de comunitatea din Florițoaia Veche, Ungheni.
Are 30 de ani și este voluntară a Corpului Păcii. A venit în satul cu nume de floare pe 3 august 2012. A reuşit să înveţe nu doar limba băştinaşilor, ci şi tradiţiile. S-a integrat atît de bine în formaţia folclorică ”Țărăncuța”, încît nici nu ai fi spus că nu este moldoveancă. Şi cînd te gîndeşti că, pînă a veni la noi, știa doar că Moldova ”e o țară foarte mică, se află între Ucraina și România și are voluntari la Corpul Păcii”.
Robyn a reușit să îndrăgească satul și oamenii care au găzduti-o. ”Deja mă simt o părticică din Florițoaia Veche, sînt ca acasă”, ne-a mărturisit, subliniind că a întîlnit aici oameni care ”muncesc nu numai la serviciu, dar și seara acasă”.
Pentru Robyn a fost o descoperire să vadă că viața moldovenilor este strîns legată de pămînt, de agricultură, ceea ce nu mai văzuse la ea acasă, în SUA. ”Pînă a veni aici, nu cunoșteam de unde provin produsele alimentare, mergeam doar la supermarket și cumpăram ceea de ce aveam nevoie. Aici e cu totul altfel. De multe ori, nu trebuie să mergi la magazin, ci în grădină”, spune.  A îndrăgit şi bucătăria moldovenească, dar și sărbătorile care, zice, sînt mai multe și mai vesele decît în SUA.  Atunci cînd vine vorba despre bucatele preferate, Robyn începe cu mămăliguța moldovenească, asortată cu brînză de oi, mujdei și pește prăjit. Tot la Florițoaia Veche a gustat pentru prima oară sarmale, de gustul cărora a rămas încîntată.
Deşi a găsit multe diferențe între poporul american și cel moldovenesc, Robyn, totuși, vede şi anumite tangențe. De exemplu, şi aici, şi în SUA, oamenii vor să aibă o viață mai bună, să aibă  posibilităţi pentru a-şi creşte şi a-şi educa odraslele.
Fiind întrebată care-i sînt planurile după revenirea ei acasă, în SUA, Robyn Savacool a răspuns fără nici o ezitare: ”Vreau, în primul rînd, să-mi văd apropiații. În plus, vreu s-o învăţ pe mama mea, care este o bucătărească minunată, să prepare bucate tradiţionale moldovenești”.
Contractul de aflare a lui Robyn Savacool în Moldova va expira pe 3 august 2014. Pînă atunci însă, ea are de gînd să deruleze încă multe proiecte pentru copiii și tinerii din Florițoaia Veche, să desfășoare activități educative, dar și să finalizeze teza de masterat în  sociologie, la specialitatea dezvoltare comunitară și economie.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *