Lacul lebedelor de la Măcărești
Nu este vorba de renumitul balet al compozitorului rus Piotr Ciaikovski, ci de un adevărat lac, situat la marginea satului Măcărești, unde, acum o lună, s-a aciuat un cîrd de lebede albe. Grațioase, în număr de vreo 30, ele atrag privirile localnicilor, dar și ale trecătorilor.
Potrivit primarului Iacob Pîntea, oaspeții zburători sosesc la Măcărești, deja al treilea an consecutiv, anume în lunile de toamnă. Se stabilesc pe lac pînă dau frigurile, după care părăsesc locul. ”Cred că lebedele au ales anume Măcăreștiul, pentru că oamenii de aici sînt pașnici și nu le fac nici un rău”, a explicat, mai în glumă, mai în serios, primarul.
Pe de altă parte, edilul măcăreștean a recunoscut că, în anii precedenți, s-au mai găsit și răufăcători, care au încercat să vîneze lebedele, dar, din fericire, au fost stopați la timp. Iacob Pîntea a mai spus că personal a luat la control păsările și a încredințat supravegherea lor unui localnic care locuieşte chiar în preajma lacului cu pricina.
În plus, lebedele s-au contopit cu cîrdurile de gîște ale localnicilor, astfel că, oarecum, sînt protejate de eventuali braconieri.
Vestea despre sosirea lebedelor la Măcărești încă nu a juns la „urechile” Serviciului ecologic de la Ungheni. Despre aceasta a recunoscut, pe 5 noiembrie, Grigore Vlas, șeful Direcției Inspecția ecologică Ungheni. Dînsul a dat asigurări că se va autosesiza și va lua măsurile de rigoare pentru a asigura o protecție maximă păsărilor. ”Mă bucură nespus de mult sosirea lebedelor la Măcărești. Or, asta înseamnă că avem faună și, respectiv, este o normalitate”, a subliniat ecologistul.
În aceeaşi ordine de idei, dînsul a mai spus că, în alți ani, stoluri de lebede au fost observate pe lacurile din Chirileni și Sculeni, dar şi pe lacul Delia din Ungheni. Au fost văzute lebede şi în anumite zone ale rîului Prut. Potrivit lui Grigore Vlas, cu vreo doi ani în urmă, cîteva lebede chiar au iernat la Chirileni, iar localnicii nu au fost indiferenți de soarta lor, îngrijindu-se să le aducă de mîncare, atîta timp cît apa din lac a fost înghețată.
Ecologiștii susțin că cele mai frecvente locuri de trai ale lebedelor sînt, totuşi, în zona de sud a țării, unde condițiile climaterice sînt favorabile pentru înmulțirea lor.
UNGHENI | Ina Landa
Lasă un răspuns