Îmbrăţişări frăţeşti, cîntece şi… premiere
Pe 8 noiembrie, în timp ce creștinii ortodocși de la noi îl sărbătoreau pe Sf. Dumitru, pe celălalt mal de Prut, în aceeași zi, erau cinstiți Sf. Arh. Mihail și Gavriil. La Costuleni, raionul Ungheni, era hram. Era hram şi la Prisăcani, județul Iași. Cele două sate sînt despărţite doar de rîul Prut.
Un bunvenit frățesc pentru ungheneni
Un grup format din 20 de ungheneni, printre care membrele formaţiei folclorice „Ţărăncuţele”, Eugenia Baroncea, şefa Direcţiei Cultură şi Turism Ungheni, Ion Harea, ex-preşedinte al raionului Ungheni, au poposit, în acea zi la Prisăcani. Primirea a fost cu adevărat una frățească. Oaspeţii au fost întîmpinați cu flori, îmbrățișări fierbinți, dar și cu fanfara locală. Cel mai scump și așteptat oaspete a fost Ion Harea, pe care primarul de Prisăcani, Constantin Chirilă, avea să-l numească puţin mai tîrziu „fratele meu de peste Prut”.
Imediat ce a călcat pe tărîmul prisăcănenilor, Ion Harea a fost luat la întrebări de jurnalişti, după care toată delegația a fot invitată la biserică, unde urma să aibă loc ceremonia solemnă dedicată Zilelor comunei Prisăcani, desfășurate în perioada 6-10 noiembrie.
Funcțiile vin și pleacă, iar omenia și prietenia rămîn
În biserică, ex-preşedintele raionului Ungheni a avut parte de o surpriză de proporţii. El a primit, din mîinile primarului Constantin Chirilă, o diplomă de excelență, ”pentru relațiile de prietenie frățești dintre România și Republica Moldova”, fiind aplaudat şi cîntîndu-i-se „Mulţi ani trăiască”. Tot în biserică, primarul a dat publicităţii un Top 10 al evenimentelor din Prisăcani în anul 2013.
Prima ieșire în UE a ”Țărăncuțelor”
A fost o zi neobișnuit de călduroasă, nu doar afară, ci și în sufletul ”Țărăncuțelor” de la Florițoaia Veche, care, pentru prima oară, au pășit în Uniunea Europeană și au bucurat prisăcănenii cu un buchet de melodii culese pe de meleagurile satului de unde se trag. ”Am fost întîmpinate cu atîta căldură și ospitalitate de localnici de parcă ne-am cunoaște cu ei de-o viață”, și-a împărtășit emoțiile Liuba Mihalachi, membră a formaţiei. Impresiile bune despre Prisăcani și oamenii săi au urmat apoi și de la celelalte colege ale dînsei. ”Este prima noastră ieșire peste hotarele țării și sîntem nespus de bucuroase”, a subliniat şi Lidia Bolșoi, conducătoarea colectivului.
Mai mult decît satisfăcută a rămas și Eugenia Baroncea, șefa Direcţiei Cultură şi Turism Ungheni. ”Am fost martori la o sărbătoare neobșnuită. Am rămas frapați de colaborarea autorităţilor cu biserica din localitate, lucru mai puțin întîlnit pe la noi, dar care ne-ar plăcea să-l preluăm”, a declarat dînsa, exprimîndu-și convingerea că relațiile de prietenie să reziste în timp, iar următoarea întîlnire să aibă loc deja la Ungheni.
De ce au lipsit primarii noştri?
La acea sărbătoare frumoasă de la Prisăcani era aşteptat cu mult drag şi primarul satului Măcăreşti, cu care Prisăcaniul s-a înfrăţit acum trei ani. Dînsul însă nu a mai venit, la fel cum nu au venit nici tinerii artişti măcăreşteni. Nu a venit nici primarul de Floriţoaia Veche, care ar fi fost frumos să-şi însoţească talentatele consătence. „Nu am primit aşa mare invitaţie”, ne-a spus Margarita Baban de la Floriţoaia Veche, fără să explice ce o fi însemnînd „mare invitaţie”. În plus, a zis ea, soţul îi este bolnav. Primarul de Măcăreşti, Iacob Pîntea, a găsit un alt motiv: „A fost, în acea zi, şi la noi în sat hram, iar eu am ales să fiu alături de săteni”.
În loc de încheiere
Sărbătoarea a luat sfîrșit noaptea tîrziu. Unghenenii au fost petrecuţi la fel cum au fost întîmpinați: cu multă voie bună, muzică, îmbărțișări și speranţa la noi întîlniri.
De la Prisăcani, Ina Landa
Lasă un răspuns