Viaţa de lîngă noi | Primarul de Zberoaia își crește de unul singur cele trei fiice

În fotografie: Damian Pîrlici împreună cu cele trei fete ale sale

În fotografie: Damian Pîrlici împreună cu cele trei fete ale sale
În fotografie: Damian Pîrlici împreună cu cele trei fete ale sale

Cînd a plecat la munci peste hotare, şi-a lăsat soția acasă, împreună cu cele trei fiice minore. Peste un timp, cînd a revenit, a găsit casa pustie, copiii ”împrăștiați” pe la rude, iar soția plecase de acasă.
Nu e subiectul unui film, ci viaţa trăită de Damian Pîrlici, actualul primar al satului Zberoaia din Nisporeni. S-a întîmplat cu nouă ani în urmă. Muncea în Irlanda, ca șofer, pentru a cîștiga o bucată de pîine… Acum, nu ascunde că este un tată care crește, de unul singur, trei fete frumoase foc și deștepte. ”Ele sînt mîndria mea, sînt totul pentru mine”, spune sus și tare.
Cum să nu se mîndrească tata cu fetele sale, dacă le-a crescut de mici pe tustrele? Cea mai mare avea nouă ani cînd mama a plecat de acasă. Cea mijlocie avea patru ani, iar mezina avea doar un an și trei luni. ”Pe cea mai mică am hrănit-o cu lingurița, îi spălam singur hăinuțele. Celei mai mari îi împleteam cosițele și o petreceam la școală”, își amintește astăzi Damian Pîrlici.
”Îmi era rușine să angajez o bonă pentru fete, căci m-am temut de gura lumii, știți cum e în sat”, continuă dînsul. Cînd mergea la serviciu, lăsa fetele în grija unor băiețandri din mahală, puțin mai măricei decît fiicele sale. Seara, cînd venea acasă, îi așeza la masă, le pregătea ”cîte un ceaun mare de macaroane fierte”. „Să-i fi văzut cum înfulecau cu toții”, povesteşte Damian Pîrlici.
Pe atunci, casa nu-i era finisată, iar fetele erau micuțe. Încetul cu încetul, le-a făcut pe toate. A muncit de cu zori şi pînă-n noapte pentru a le oferi tot de ce au nevoie. În toţi cei nouă ani de cînd a plecat soția de acasă – apropo, femeia a ajuns în Franța și tot acolo s-a recăsătorit, lucru pe care el l-a aflat mai tîrziu – Damian Pîrlici nu le-a vorbit fetelor niciodată de rău despre mama lor. ”Nu le interzic nici să comunice cu ea”, susține dînsul, menționînd că, vara aceasta, i-a permis fetei mai mari, Loredana, chiar să plece la mama sa, în Franța, pentru a se odihni, dar și pentru a face o alegere: unde să-și urmeze studiile după bacalaureat.
Damian Pîrlici spune că nu ține ură pe fosta soție. Dimpotrivă, undeva, în adîncul sufletului, se simte vinovat de faptul că nu a reușit să păstreze familia integră. ”Ce credeți, plecările acestea peste hotare sînt bune?”, întreabă dînsul, după care vine și cu răspunsul: ”Sigur că nu-s bune. Cîte familii s-au destrămat din cauza asta! Iată că și a mea a avut aceeași soartă”.
Nu s-a recăsătorit în acești ani, tot de dragul fiicelor sale. ”Sînt mîndru de ele, învață bine la școală, sînt active, le place să participe la tot felul de concursuri”, ține să-și laude fetele. Nu demult, Monica a trecut preselecția pentru show-ul ”Moldova are talent”, iar tatăl deja așteaptă cu nerăbdare să o vadă la televizor.
Astăzi, fetele sînt stăpîne și gospodine în casă. Ba mai mult, ele administrează cu iscusință şi un magazin, afacere inițiată de tatăl lor cu ani în urmă. Seara, își așteaptă părintele cu mîncare caldă pe masă. Chiar și cea mai mică, Monica, în vîrstă de 10 ani acum, se descurcă de minune la bucătărie.
Din dragoste mare pentru copii, Dumitru Pîrlici organizează anual, de Ziua copiilor, de vreo şapte ani încoace, din banii proprii, o adevărată sărbătoare pentru toţi copii satului.  ”Vreau ca ei, cu toţii, să se simtă fericiţi în această zi”, explică primarul.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *