Tuberculoza este un diagnostic şi nu o condamnare!

Imagine simbol: gardianul.md

Imagine simbol: gardianul.md
Imagine simbol: gardianul.md

Ciprian Porumbescu, autorul nemuritoarei “Balade”, a murit de tuberculoză la doar 30 de ani. Iulia Hasdeu, prima studentă româncă de la Sorbona, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu-Hasdeu, este răpusă de tuberculoză la doar 16 ani. Tot de tuberculoză a murit, la numai 35 de ani, compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart, la 44 de ani – scriitorul rus Anton Cehov, sau poetul britanic George Gordon Byron – la doar 36 de ani. Tuberculoza a luat viaţa scriitorlui Alecu Russo – la 40 de ani, a compozitorului polonez Frederic Shopin – la 39 de ani, a scriitorului evreu de limbă germană Franz Kafka – la numai 42 de ani.
Şirul oamenilor celebri răpuşi de tuberculoză poate fi continuat. Nemiloasa boală a luat vieţi totdeauna, peste tot. De cînd, însă, au apărut medicamentele moderne contra tuberculozei, boala e vindecabilă. Dar tratamentul trebuie urmat cu conştiinciozitate aproximativ şase luni. Capcana vine de la faptul că, după două-trei săptămîni de la începerea terapiei, bolnavul începe să se simtă mai bine, îi revine pofta de mîncare, nu prea mai tuşeşte şi, dacă nu este supravegheat, este tentat să renunţe cu de la sine putere la tratamentul zilnic. Este cea mai mare greşeală, căci, pe lîngă faptul că supune riscului propria viaţă, această persoană îi supune riscului de a se îmbolnăvi pe cei din preajma lui, căci boala continuă să fie contagioasă.
Mai mult ca atît, formele actuale are tuberculozei sînt rezistente la medicamente, iar afirmaţia “Tuberculoza ucide” trebuie luată în serios.
Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi chiar la moarte.
Cel mai frecvent, tuberculoza afectează plămînii (tuberculoză pulmonară), însă poate afecta şi alte organe (tuberculoza oaselor şi articulaţiilor, renală, ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului urogenital, a pielii, ochilor etc.).
Tuberculoza este provocată de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) sau bacilul Koch, denumit astfel după medicul Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei în anul 1882.
Ştiaţi că…
… 1/3 din populaţia lumii este infectată cu bacilul tuberculozei?
… mai mult de 8 milioane de persoane anual se îmbolnăvesc de tuberculoză?
… 2 milioane decedează din cauza tuberculozei (18,5% din ei – în vîrstă de 15-59 ani)?
… la fiecare 4 secunde, cineva se îmbolnăveşte de tuberculoză?
… la fiecare 10 secunde, cineva decedează din cauza tuberculozei?
Centrul comunitar de suport al bolnavilor de tuberculoză Ungheni
Cum are loc transmiterea (contaminarea)?
În majoritatea cazurilor, tuberculoza este transmisă pe cale aerogenă de la bolnavul bacilifer, adică cel care elimină mycobacteria tuberculozei prin tuse, strănut, vorbire, scuipat şi chiar cîntat.
Cine este receptiv la tuberculoză?
Orice persoană poate fi infectată, indiferent de statutul social şi situaţia materială, însă nu toţi dezvoltă maladia. Riscul cel mai mare de trecere de la starea de infecţie (stare în care mycobacteria este inactivă, aşteptînd condiţii favorabile de dezvoltare a maladiei) la boală activă este un răstimp de doi ani de la contactul cu bolnavul bacilar.
Riscului ridicat de a dezvolta maladia sînt expuse: persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii baciliferi, persoanele cu imunitate scăzută, persoanele infectate cu HIV, fumătorii active, persoanele care consumă alcool şi/sau droguri, copiii mici (la ei sistemul imunitar nu este bine dezvoltat), copiii nevaccinaţi contra tuberculozei.
Care sînt principalele simptome ale tuberculozei?
Principalele simptome sînt: tuse cu spută mai mult de 3 săptămîni, febră timp de o săptămînă fără o cauză evidentă, frisoane (tremur în tot corpul), dureri în regiunea cutiei toracice, hemoptizie (spută cu sînge eliminată prin tuse), scădere bruscă în greutate, pierderea poftei de mîncare, oboseală permanent, transpiraţii excesive, mai ales noaptea.
Cum trebuie să procedaţi în cazul în care aţi constatat simptomele tuberculozei?
În nici un caz nu iniţiaţi un autotratament. Nu pierdeţi timpul, mergeţi în cel mai scurt timp la medicul de familie, care va dispune trimiterea dumneavoastră pentru examinări la ftiziopneumolog. Un tratament precoce este şansa dumneavoastră de a vă vindeca!
Ce investigaţii se fac în cazul prezentării cu simptome sugestive de tuberculoză?
Volumul de investigaţii este stabilit de medic. Se face, în primul rind, examenul medical obiectiv, analiza microscopică a sputei, radiografia cutiei toracice.
Reţineţi: toate aceste investigaţii nu provoacă dureri şi sînt inoffensive.
Igiena tusei
Principiile de bază: a nu tuşi în direcţia cuiva; a nu permite ca cineva să tuşească în direcţia dumneavoastră; a nu permite ca cineva să tuşească în direcţia altora;  învăţaţi-vă singuri şi învăţaţi apropiaţii şi pacienţii să folosească în timpul tusei şerveţele de unică folosinţă sau să-şi acopere gura cu partea externă a palmei; nu vă aflaţi timp îndelungat în încăperile unde cineva tuşeşte; aerisiţi cît mai frecvent camera în care cineva tuşeşte.
Care sînt consecinţele bolii netratate?
Tuberculoza evoluează atît de repede, încît decesul bolnavului poate surveni peste cîteva luni. Boala evoluează cronic.  Bolnavul pierde în greutate, pierde nu doar capacitatea de muncă, ci şi capacitatea de a efectua lucrări simple în gospodărie, de a se mişca. Sleit de puteri şi neajutorat, el poate supravieţui cîţiva ani, continuînd să infecteze pe cei din jurul său.
Poate oare fi prevenită infectarea cu tuberculoză? 
Bineînţeles, DA. Cum? Trebuie redus numărul bolnavilor – sursa de mycobacterii de tuberculoză. Toţi bolnavii de tuberculoză trebuie să solicite la timp asistenţa medicală şi să obţină un tratament complex. În plus, fiecare om poate şi trebuie să contribuie la creşterea imunităţii organismului său prin: renunţarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, călirea organismului, exerciţiile fizice.
Pentru evitarea contaminării sînt necesare: aerisirea frecventă a încăperii, curăţarea umedă.
Te poţi vindeca de tuberculoză!
Pentru aceasta trebuie să fie respectate cu stricteţe schemele de tratament indicate de specialist. Tratamentul tuberculozei se face simultan cu cîteva preparate, deoarece sensibilitatea agentului este neuniformă. Cura de tratament este îndelungată şi necesită multă răbdare nu numai din partea pacientului, dar şi a celor apropiaţi.
Toţi pacienţii din ţara noastră beneficiază de tratament gratis.
Centrul comunitar de suport al bolnavilor de tuberculoză Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *