În poşeta femeii | Dumnezeu i-a luat, practic, vederea. În schimb, i-a dat mîini de aur
Irina Corobca din Săsenii Călărașilor este slab văzătoare, ceea ce însă nu a împiedicat-o să-şi deschidă propria afacere. De doi ani, graţie unui grant în valoare de 2000 de euro, oferit în cadrul unui proiect de stimulare a activităţii antreprenoriale a tinerilor din zonele rurale, lansat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, şi-a iniţiat o afacere în satul său de baștină. Era în vara anului 2011, iar afacerea consta în deschiderea, la Săseni, a unui salon de masaj.
Banii din proiect i-au ajuns să-și procure o masă pentru masaj, un fotoliu electric, un pat și un dulap. Apoi, Irina Corobca și-a răsuflecat mînecile și s-a apucat de treabă. Nu i-a fost uşor. Chiar dacă, urmare a unui studiu, a înţeles că oamenii din sat ar avea nevoie de servicii de masaj, la început, lumea nu prea a dat năvală în salonul ei. A trebuit să muncească mult ca să-şi convingă consătenii de necesitatea unui masaj calificat. Încetul-cu încetul, vestea despre salonul ei de masaj a ajuns nu numai prin mahalele mai îndepărtate ale satului, ci şi prin părțile Orheiului, raionul cu care se mărginește satul. ”Am pacienți care deja se programează la mine”, spune acum cu încîntare. Tînăra, în vîrstă de 26 de ani, este absolventă a Colegiului Național de Medicină și Farmacie, astfel că ştie foarte bine ce înseamnă un masaj şi cum trebuie făcut.
Cel mai mare val de clienți îl așteaptă peste cîteva săptămîni, după ce oamenii își vor strînge roada de pe cîmpuri. ”Vara și toamna lumea muncește, iar iarna are ceva timp pentru a se îngriji de sănătatea proprie”, explică. Potrivit dînsei, cel mai des oamenii se plîng de dureri de șale (spate), vorba localnicilor, dar și ale articulațiilor. Ea îi ajută şi este mîndră de aceasta.
Fiind întrebată cum de i-a reușit, într-un timp atît de scurt, să-și pună afacerea pe picioare, Irina a răspuns că totul se datorează răbdării cu care s-a înarmat chiar de la început, dar și insistenței sale. Succesul nu s-a lăsat mult așteptat, susţine ea, deoarece taxele percepute pentru serviciile de masaj sînt acceptabile pentru localnici. Astfel, oamenii trebuie să scoată din buzunar, pentru o procedură, între 20 şi 30 de lei. ”Nu-i mult, dar de o bucată de pîine îmi ajunge”, spune cu satisfacție tînăra maseză, adăugînd că-şi dorește ca exemplul ei să fie urmat de cît mai mulți tineri de la sate.
Pe lîngă activitatea sa profesională, Irina mai are şi una și de suflet. În timpul liber, brodează. Şi ce mai lucrări ies de sub mîna ei! Deja a reușit să devină meșter popular cu acte în regulă, numărîndu-se printre membrii Uniunii meșterilor populari din R. Moldova. ”Nu-mi imaginez să treacă o zi fără să brodez ceva”, mărturisește. Ne-a spus că dragostea pentru această ocupație i se trage de la bunica ei.
Lucrările sale au fost expuse în cadrul a numeroase expoziții vernisate şi la Guvern, și pe Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, și la Palatul Național, dar și, desigur, la Călărași. ”Omul e născut ca să facă ceva frumos pe această lume”, conchide ea. A demonstrat că nu sînt doar vorbe.
Ina Landa
Lasă un răspuns