Curios. Care sînt cele mai periculoase E-uri?
Aditivii alimentari sau E-urile sunt adăugaţi pentru a “ameliora” gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare a alimentelor sau băuturilor. Totuşi, care sînt cele mai periculoase E-uri?
E110 – colorant galben, cancerigen. Se găseşte în: dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri.
E123 – colorant roşu, cancerigen, interzis în SUA şi Rusia. Se găseşte în: dulciuri, jeleuri, brînză topită.
E124 – colorant roşu, toxic, interzis în SUA. Se găseşte în: mezeluri.
E127 – colorant roşu, provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om. Se găseşte în: alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare.
E128 – colorant, mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia. Se găseşte în carne de hamburger.
E211 – acidul benzoic şi derivaţii săi, posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi. Se găseşte în unele băuturi răcoritoare.
E220/E228 – conservanţi, provoacă alergii. Se găseşte în carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin.
E231 – conservant, toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia. Se găseşte în citrice.
E233 – conservanţi, toxic. Interzis în Australia. Se găseşte în citrice.
E249/E252 – conservanţ, posibil cancerigen. Se găseşte în mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brînză.
E320 – conservant, posibil cancerigen. Se găseşte în cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat.
E425 – agent de textură, toxic respirator. Se găseşte în jeleuri.
E621 – glutamat monosodic, provoacă efecte neurotoxice. Se găseşte în condimente, supe concentrate.
E95 – îndulcitor, posibil cancerigen, interzis în SUA. Se găseşte în gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare.
E954 – zaharină, îndulcitor, posibil cancerigen. Se găseşte în gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare.
Lasă un răspuns