Şcoala trebuie să existe în fiecare sat
Deşi susţine reforma şcolară, Svetlana Chirtoacă, directoarea Gimnaziului din Bălăneşti este împotriva lichidării instituţiilor de învăţămînt din mediul rural. “Un sat fără şcoală cred că ar muri. Atîta timp cît există şcoala, trăieşte şi satul. În copii trebuie să investim. Nu contează cîţi bani se cheltuie pentru aceasta, şcoala trebuie să existe în fiecare sat”, a declarat dînsa într-un interviu pentru postul de radio “Europa liberă”.
În anul curent de studii, Gimnaziul din Bălăneşti va primi 1 milion 176 mii de lei pentru instruirea şi educarea celor 196 de elevi. Conform legislaţiei, în prezent statul oferă pentru fiecare elev înscris într-o şcoală sau alta cîte 6000 de lei. “Ne străduim să facem economie, ne străduim să nu cheltuim fără motive, astfel că ne încadrăm în buget”, a explicat directoarea.
În plus, potrivit dînsei, gimnaziul din Bălăneşti nu se confruntă cu lipsa cadrelor. Dimpotrivă. “Totdeauna am avut surplus de cadre.
Avem cadre bine pregătite. Vîrsta medie a acestora este de 48-50 de ani. Sîntem încă în plină forţă, pedagogii noştri sînt creativi, sînt foarte buni”, a specificat Svetlana Chirtoacă, menţionînd că salariul mediu al unui pedagog ar trebui să fie de cel puţin 10.000 lei. “Cu cît mai mult, cu atît mai bine”, a subliniat dînsa. Pe de altă parte, pedagogii trebuie să-l merite. “Eu mă tem să strig tare: „Vrem salarii mari!”, cînd ştiu cît de reticienţi sînt unii la noua schimbare…”, a remarcat directoarea.
Referindu-se la examenele de bacalaureat din acest an, Svetlana Chirtoacă a salutat schimbările care s-au făcut. “De multe ori, am vrut să fiu corectă la examene şi am încercat să fiu corectă, dar, cînd am văzut că şcoala mea stă mai jos decît altă şcoală, unde ştiu că nu sînt specialişti, unde ştiu că nu se face mai multă carte ca la noi, m-a împins şi pe mine să procedez un pic mai altfel decît cere metodologia şi regulamentul”, a recunoscut dînsa. De acum înainte, directoarea gimnaziului din Bălăneşti crede că lucrurile se vor schimba, mai ales în ceea ce priveşte atitudinea părinţilor faţă de studiile copiilor lor. Căci, spunea dînsa, “nu s-au revoltat copiii precum au făcut-o părinţii şi profesorii”.
NISPORENI | Lucia Bacalu
Lasă un răspuns