Povestea podului galben

povestea podului galben

povestea podului galben
În fotografie: Balustrada podului rutier de la Ungheni

La început a fost ideea
“Drumul pe care-l parcurg zilnic la lucru e trasat de balustradele de pe podul central. A cam pierdut din galbenul viu de altădată şi mi-am zis că-i trebuie culoare..”. Doamna Angela Ciocîrlan, directoarea Centrului Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni, îşi aminteşte surîzînd de ideea-i năstruşnică.
Coordonatorii Centrului urmau să-i decidă soarta. Au aprobat-o tacticos, neavînd habar ce presupune, de fapt, realizarea ei. Firul epic al acestei idei neobişnuite este identic cu “călătoria” gogoaşei rumene din renumita poveste. Doar că ideea a fost “rumenită” de către grupurile locale de iniţiativă, de tineri cu ambiţie care au şi lansat Campania “Dă culoare oraşului Tău!”.
Primii paşi
Şedinţe peste şedinţe. Sfaturi peste sfat. Dubii peste idee. Insistenţa tinerilor a deschis multe uşi. Primăria oraşului Ungheni a fost vizitată zilnic, timp de trei săptămîni cît a durat campania. Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, ne-a oferit suport în planificarea, organizarea şi realizarea acestei campanii, în special prin acoperirea cheltuielilor pentru materialele necesare. Am fost în permanentă colaborare cu viceprimarii Cristofor Codreanu şi Eduard Balan, ei realizînd punţi de legătură cu  Divizionul de Artilerie “Prut” şi Poliţia de Frontieră Ungheni care, timp de două zile, au mînuit periile de sîrmă pe balustradele lungi, de 302 metri.
Dar tu ce culoare ai?
Pecetluirea culorii a luat mare avînt, tinerii dorind să scrie pe balustradă, într-o manieră artistică, în diferite culori, numele oraşului drag. Entuziasmul lor însă a fost temperat de către arhitectul-şef al oraşului, Vlad Savin. Poate fi doar culoarea galbenă, întrucît podul central este unul rutier şi trebuie să ţinem cont de regulamentul circulaţiei rutiere, a fost verdictrul dînsului. Nu a vorbit doar, ci a şi acţionat. A făcut rost de vopseaua rezistentă în spaţiu deschis, pentru grunduire, o procedură necesară înainte de vopsirea finală.
De-i vînt, de-i soare…
Trofimaşii podului, timp de două săptămîni, începînd cu ora opt dimineaţa, erau la datorie.   Grunduirea a fost înfăptuită cu ajutorul voluntarilor Centrului Regional de Resurse pentru Tineret şi ai celor de la Liceul “Mihai Eminescu”. Pe o arşiţă insuportabilă, balustrada de fier cerşea culoare. Iniţial, era planificată doar o vopsire. Nu a fost să fie. A trebuit să se purceadă şi la a doua vopsire.
Au răspuns la apelul de implicare civică peste 100 de voluntari de la Colegiul Agroindustrial, Centrul CREDO, liceele “Mihai Eminescu”, “Gheorghe Asachi” şi “Vasile Alecsandri”. Însuşi primarul de Ungheni, împreună cu funcționari din primărie au participat, în mod repetat, la vopsirea balustradelor. Astfel, către Zilele oraşului Ungheni, desfăşurate, tradiţional, la finele lunii august, podul a îmbrăcat straie noi.
Cifre, cifre
S-a muncit 3 săptămîni. Au participat 150 de voluntari. S-au folosit 346 kilograme de vopsea. Realizarea campaniei a costat 18 mii de lei. Campania “Dă culoare oraşului Tău” a captat atenţia mass-media naţionale, dar şi locale. Au fost realizate peste 10 reportaje de la eveniment.
Concluzii
Tinerii au demonstrat că se poate şi că oraşul Ungheni e unul mic, dar cu inimă mare. Dacă fiecare cetăţean se va implica, lucrurile nu vor merge prost în această ţară. Cu siguranţă, ţara noastră are un viitor frumos, susţine primarul oraşului Ungheni, susţinem şi noi.
Cu consideraţiune pentru toţi voluntarii, cele două fete „cu podul”,
Alina Butnaru şi Galina Petcu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *