Înapoi, în lumea copilăriei, cu designerul nisporenean Mihai Stamati

Mihai Stamati meşterind jucăriile sale
În fotografie: Mihai Stamati meşterind jucăriile sale. Foto: facebook.com

Mihai Stamati meşterind jucăriile sale
În fotografie: Mihai Stamati meşterind jucăriile sale.
Foto: facebook.com

Căluțul ”Bălan”, tricicleta, rățoiul ”Bobo”, omida ”Rotilici”, greierașul și furnica – cu toţii au devenit, de la un timp, jucării. Sînt jucăriile preferate ale unui băiat, în vîrstă de… 28 de ani. Se numeşte Mihai Stamati, originar din Ciutești, Nisporeni, în prezent lector universitar, designer. Anume el a realizat aceste jucării din lemn, destinate copiiilor de la un anișor și mai mari.
„Ceea ce fac în ultimul timp este tot un design, numai că un pic orientat spre altceva”, ne-a explicat dînsul. „Ghidușii pentru copii”, așa își numește designerul lucrările sale. E abia la început de cale, are în colecţie doar şase feluri de jucării, dar a reuşit deja să-şi prezinte colecţia la mai multe expoziţii din Republica Moldova şi România. A avut parte doar de laude şi aprecieri pozitive.
Chiar recent, Mihai Stamati a revenit de la Sibiu, România, unde a participat la un tîrg de design românesc de obiecte inspirate din arta populară. Jucăriile sale s-au bucurat de multă atenție din partea vizitatorilor adulți, cît și a celor mai mici, cărora le-au fost dedicate nemijlocit lucrările din lemn.
Dînsul spune că, pînă nu demult, își așternea ideile mai mult pe hîrtie şi acolo rămîneau, căci era vorba de obiecte ce țineau de mobilier, automobile și altele, care necesitau investiții mari pentru a fi transpuse în realitate. Acum, s-a gîndit că ar fi bine să creeze, totuși, ceva cap-coadă, astfel ca ideile sale să nu rămînă doar idei, ci să prindă contur. Iată așa au luat naștere jucăriile din lemn pentru copii.
„De ce anume lemnul?”, l-am întrebat. „Fiindcă este un produs natural și accesibil”, mi-a răspuns, după care a adăugat: „Avem o mulţime de jucării din plastic pe piață. E timpul să apară şi din alte materiale, mult mai inofensive”.
Deocamdată, jucăriile sale sînt realizate în ediție limitată. Nu se gîndeşte să le facă mare concurență producătorilor de jucării. Cu toate acestea, tînărul designer este gata să le vîndă colecționarilor sau celor pasionați de jucăriile mecanice din lemn. Mihai Stamati a recunoscut că s-ar bucura dacă aceste jucării ale sale ar nimeri şi în mîna copiilor, căci numai aşa, spune dînsul, ”ele pot prinde viață”.
Anterior, designerul originar din Ciutești a ajuns să fie cunoscut pînă și la Paris. În 2009, el a creat designul-concept al unei bănci a îndrăgostiţilor pentru locurile publice ale Parisului, numită „Le gardien des souvenirs”, adică „Străjerul amintirilor”.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *