Eminescu a venit şi a rămas pe veci la Iurceni

În fotografie: Ion Teleman în faţa operei vieţii sale – Parcul de cultură românească „Fîntăna Mare”

În fotografie: Ion Teleman în faţa operei vieţii sale – Parcul de cultură românească „Fîntăna Mare”
În fotografie: Ion Teleman în faţa operei vieţii sale – Parcul de cultură românească „Fîntăna Mare”

Ştiaţi că la Iurceni Eminescu are un bust, o stradă și un festival? Bustul, care este ultima lucrare a regretatului Tudor Cataraga, sculptor născut la Seliştea Nisporenilor, este amplasat în Parcul de cultură românească ”Fîntîna Mare” din centrul satului. Este un bust cu o semnificaţie deosebită, căci chipul lui Eminescu este nițel aplecat spre vest, ca și cum ar fi un semn de recunoștință a poetului pentru ţara pe care o dezmierda cu drag „Dulce Românie”.
De notat că bustul a fost edificat pe banii Departamentului românilor de pretutindeni de la București, care a oferit în acest scop circa 14 mii de euro. Primăria s-a implicat în amenajarea parcului, alocînd 200 mii de lei. Astfel, costul total al lucrărilor a ajuns aproximativ la jumătate de milion de lei, acestea fiind efectuate acum trei ani.
Potrivit consilierului Ion Teleman, care este și unul dintre inițiatorii proiectului Parcul de cultură românească ”Fîntîna Mare”, pe viitor, lîngă bustul lui Mihai Eminescu, se preconizează înălţarea, pe o parte și pe alta, a busturilor lui Grigore Vieru și a Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici. ”Cînd vom reuși să facem acest lucru, atunci vom putea spune cu adevărat că opera a fost dusă la bun sfîrșit”, a subliniat consilierul, menționînd că realizarea acestor monumente ține de o perioadă nedefinită, deoarece în prezent nu au fost indentificate surse bănești pentru așa ceva.
În semn de recunoştinţă pentru ceea ce a făcut Tudor Cataraga pentru Iurceni, consiliul local a luat decizia, cu trei ani în urmă, de a numi o stradă din sat Tudor Cataraga. Cine şi-ar fi imaginat atunci că, doar peste cîteva luni, sculptorul avea să-şi piardă viaţa într-un tragic accident? „Tudor Cataraga știa că numele lui îl poartă o stradă din Iurceni și era mîndru de aceasta. Cînd s-a întîmplat nenorocirea, ne-a durut mult”, își amintește Ion Teleman.
O altă stradă, chiar din preajma parcului, poartă numele lui Mihai Eminescu. Decizia a fost luată de acelaşi consiliu, tot cu trei ani în urmă.
În plus, deja de opt ani, la Iurceni are loc, de ziua lui Mihai Eminescu, Festivalul de muzică și poezie ”Eminesciana”, organizat de acelaşi neobosit Ion Teleman.
NISPORENI | Ina Landa
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *