Cele mai bune din ultimii 50 de ani, dar nu și cele mai cunoscute

topPotrivit unui top realizat recent de site-ul Unimedia.md şi editura „Cartier”, 14 romane semnate de 12 scriitori din R. Moldova au fost declarate cele mai bune din ultimii 50 de ani. Topul e ca orice alt top, dar merită atenţia, pentru că a fost realizat în baza unui sondaj cu cititorii de rînd,  dar și a părerilor a opt dintre cei mai importanţi critici literari de la noi.
Deci, pe locul I s-a situat romanul  ”Povestea cu cocoșul roșu” de Vasile Vasilache. Urmează ”Zbor frînt” de Vladimir Beșleagă, ”Povara bunătății noastre” de Ion Druță, ”Din calidor” de Paul Goma,.”Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc, ”Iepurii nu mor” de Savatie Baștovoi, ”Țesut viu. 10×10” de Emilian Galaicu-Păun, ”Singur în fața dragostei” de Aureliu Busuioc, ”Sex &Perestroika” de Constantin Cheianu, ”Un american la Chișnău” de Dumitru Crudu, „Martorul” de Vasile Gârneț, ”Clopotnița” de Ion Druță, ”Vămile” de Serafim Saca şi ”Pizdeț” de Alexandru Vakulovski.
Cu siguranţă, o bună parte din populaţie nici măcar nu a auzit de unele romane incluse în acest top. Dar oare le au, pe rafturile lor, bibliotecile publice raionale?
NISPORENI
Din cele 14 romane doar două lipsesc în biblioteca publică din Nisporeni: „Iepurii nu mor” de Savatie Baştovoi și „Țesut viu. 10×10” de Emilian Galaicu-Păun. „Unele opere, mai ales cele care se studiază în școală, le aveam chiar în mai multe exemplare”, a specificat Elizaveta Tîmbur, directoarea bibliotecii, după care a accentuat: ”Aproape toate romanele enumerate şi existente la noi în bibliotecă sînt foarte cunoscute în rîndurile cititorilor. Nu pot spune acelaşi lucru doar despre „Un american la Chişinău” de  Dumitru Crudu, fiindcă este o carte „tinerică”, şi romanul ”Sex&Perestroika” de Constantin Cheianu, care a fost achiziţionat chiar recent”.
Referindu-se la romanul de pe primul loc în clasamentul respectiv, „Povestea cu cocoșul roșu”, Elizaveta Tîmbur a remarcat, cu satisfacţie, că a realizat o lucrare de curs despre acesta pe vremea cînd era studentă, prin anul 1972. Atunci, a trebuit să selecteze neologismele şi cuvintele înaripate, în număr mare în acest roman.
CĂLĂRAȘI
La biblioteca publică ”Grigore Vieru” din Călăraşi situaţia nu este dintre cele mai bune, dacă e să ne referim strict la topul cu pricina. Aici, din cele 14 titluri de carte, cititorii pot găsi doar… șase. ”Cu părere de rău, asta e realitatea”, ne-a spus Galina Agafița, directoarea bibliotecii, explicînd că, în ultima perioadă, nu s-a prea pus accentul pe achiziții de carte a autorilor basarabeni. S-a acordat o atenţie mai mare cărţilor pentru copii, căci „este păcat să nu le poţi oferi celor mai mici cititori cartea de care ei au nevoie”.
Pe de altă parte, susţine Galina Agafița, toți autorii din topul respectiv sînt cunoscuți publicului cititor călărăşean, datorită altor lucrări semnate de ei şi care sînt în bibliotecă. Este vorba şi de Savatie Baștovoi, care și-a petrecut copilăria la Oricova Călărașilor. Chiar dacă romanul său, declarat printre cele mai bune în republică, nu poate fi găsit, în prezent, la biblioteca din Călăraşi, aici, afirmă Galina Agafiţa, pot fi găsite alte lucrări de-ale sale.
UNGHENI
Nici biblioteca publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni  nu poate oferi cititorilor săi toate romanele din top.  Patru dintre acestea lipsesc: ”Iepurii nu mor” de Savatie Baștovoi, ”Sex&Perestroika” de Constantin Cheianu, ”Vămile” de Serafim Saca și ”Pizdeț” de Alexandru Vakulovski. În schimb, bibliotecarii de aici se mîndresc că au unele dintre cele mai proaspete lucrări ce fac parte din top: ”Țesut viu. 10×10”de Emilian Galaicu-Păun și ”Un american la Chișinău” de Dumitru Crudu. Mai mult ca atît, cei doi autori şi-au lansat lucrările, la finele lui august, chiar la biblioteca din Ungheni.
Cîteva curiozităţi
Autorul romanului situat pe locul I, Vasile Vasilache, este originar din satul Unţeşti, Ungheni. Dînsul a scris „Povestea cu cocoşul roşu” în anul 1966. Şi autorul celui mai proaspăt roman, „Un american la Chişinău”, Dumitru Crudu, este originar din raionul Ungheni, din satul Flutura (Floriţoaia Nouă). Romanul a ieşit de sub tipar în luna iunie 2013. Cel mai ”în vîrstă” roman  este ”Povara bunătății noastre” de Ion Druță, care a împlinit, în acest an, exact 50 de ani de la apariţie. Şase din cele 14 romane au fost scrise de la 2000 încoace.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *