Ceaiul – businessul familiei Cojocaru
Au încercat de toate în viaţă. Au fost la munci în Italia, au fost la munci în Rusia. Au revenit însă acasă. Acum, Galina și Vladimir Cojocaru din Ungheni își cîștigă bucățica de pîine aici, în ţara lor, în oraşul lor.
Toate au început cu zece ani în urmă. Atunci, după multe plecări la cîștig peste hotare, soții s-au gîndit că ar fi bine să se oprească din drumurile lor şi să încerce să-şi facă un rost acasă. Au decis să iasă pe piață cu… ceaiuri. „Ne-am dorit să avem o ocupație comună, dar să nu fie nici pur bărbătească, nici pur feminină”, explică Galina Cojocaru. Li s-a părut că o afacere cu ceaiuri e tocmai ceea ce-şi doresc.
Nu au dat greş. Şi astăzi, oamenii îi găsesc, ca şi acum zece ani, în aceeași piață, dar deja într-o adevărată împărăție de ceaiuri, şi nu ca la începuturi – doar cu cîteva pachete la o tarabă.
De-a lungul anilor, au deprins gusturile ceaiurilor, ştiu cum să deosebească un ceai veritabil de unul contrafăcut. De aceea se simt siguri pe ceea ce fac şi ştiu ce să le recomande cumpărătorilor. ”De cînd lucrez în acest domeniu, nu mi s-a întîmplat ca cineva să rămînă nesatisfăcut de ceea ce le oferim noi”, spune cu mîndrie Vladimir Cojocaru.
Chiar dacă ambii preferă să înceapă ziua cu o cafea aromată, înainte de somn neapărat se alintă cu cîte un ceai verde, în care adăugă puțină miere de albine. Beau şi ceai negru. Principala regulă este însă ca ceaiurile să fie vrac, şi nu în pliculeţe. Asta le recomandă şi clienţilor săi. ”Nu este o satisfacţie mai mare decît să vezi cum se desface, încet, frunza de ceai, acoperită cu apă fierbinte”, spune Vladimir Cojocaru. Ceaiul la plic e bun doar pentru cei ce se grăbesc şi nu au timp să savureze această băutură miraculoasă în liniște și pace.
Dar, atenție, pentru a te bucura cu adevărat de un ceai gustos şi aromat, mai trebuie de știut un secret. Este vorba de apa pe care o folosim la prepararea infuziei de ceai. ”Nu orice apă e bună pentru ceai”, susţine Vladimir Cojocaru. ”Mulți oameni, mai ales de la sate, după ce cumpără de la noi ceaiuri, ne spun că, preparîndu-l acasă, nu a fost atît de gustos ca aici”, îşi completează soţul consoarta.
Sigur că nu-i gustos, dacă apa nu-i potrivită. Reţineţi! Cea mai bună apă pentru ceai este cea îmbuteliată, plată, sau apa filtrată.
Şi încă ceva. Nu vă zgîrciţi atunci cînd cumpăraţi un ceai, dacă doriţi să-i savuraţi din plin aroma şi gustuln. Este un sfat de la soţii Cojocaru. Iar ceaiul, potrivit dînşilor, revine în forţă. În comparaţie cu zece ani în urmă, a devenit un produs foarte solicitat. Probabil, spun ei, acest fapt se datorează unei game largi de ceaiuri, astfel că oricine poate să-şi găsească un ceai după gustul său.
La final, Galina Cojocaru a recunoscut că nu i-ar strica să meargă şi la niște cursuri, pentru că ”a cunoaște toate secretele ceaiurilor este o știință întreagă, pe care o studiezi o viață întreagă”.
Cît privește planurile de viitor ale familiei Cojocaru, acestea se rezumă, de fapt, doar la unul – să deschidă la Ungheni o adevărată ceainărie. Deși, la moment, este doar un vis, ei nu exclud că, într-o bună zi, acesta se va îndeplini, iar cei ce iubesc cu adevărat ceaiul și poveștile lui, preferînd să-l savureze într-un loc liniștit și deosebit, îl vor găsi neapărat la ceainăria familiei Cojocaru.
UNGHENI | Ina Landa
Lasă un răspuns