Romii – sub lupă
Satul cu cea mai compactă populaţie de etnie romă din R. Moldova, Vulcăneşti, raionul Nisporeni are, de ceva timp, un mediator comunitar. E, de fapt, prima rîndunică într-un proces mai amplu, iniţiat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
„Este o funcţie necesară”, a declarat Xenia Axente, şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Nisporeni. Potrivit dînsei, mediatorul ar trebui să fie de etnie romă, căci doar aşa va fi mai credibil în faţa semenilor săi. În plus, cunoscînd specificul, tradiţiile, limba romilor, îi va fi mult mai uşor să comunice cu ei.
Xenia Axente ştie ce spune, căci mediatorul comunitar de la Vulcăneşti este anume de etnie romă şi deja face primii paşi în stabilirea unor legături mai stîrnse între conaţionalii săi şi diverse servicii raionale, fie că e vorba de învăţămînt, sănătate sau asistenţă socială.
Iar romii, potrivit Xeniei Axente, au foarte multe probleme, cea mai mare dintre ele fiind, la ora actuală, şcolarizarea. „Cu ajutorul mediatorului comunitar, sper că vor fi identificate toate problemele, apoi şi soluţionate”, a conchis dînsa.
Mult mai pesimist s-a dovedit a fi Tudor Rădeanu, vicepreşedintele raionului Ungheni. „Nu cred că este necesară o asemenea funcţie la noi, pentru că romii aici nu sînt în nici un fel discriminaţi”, a spus dînsul, după care a punctat: „Problemele lor sînt exact ca şi ale noastre. Nu noi facem discrimare. Romii se autodiscriminează”.
Potrivit dînsului, în raionul Ungheni sînt înregistraţi oficial doar doi romi, deşi numărul lor total ar putea fi mai mare de 350. Marea majoritate se declară, în prezent, moldoveni. Totuşi, nu este exclus ca, cu timpul, să fie angajat un mediator comunitar. Nu într-o localitate anume, ci la nivel de raion.
Raionul Călăraşi ar avea nevoie de cîţiva mediatori comunitari. Deocamdată, nu se ştie exact de cîţi. Urmează să se facă o analiză a localităţilor în care locuiesc compact romii, după care se va decide. „Pînă la finele anului, avem obligaţia să angajăm măcar un mediator”, susţine Dana Lozovan, asistentă socială la primăria Călăraşi, subliniind: „Este foarte necesară prezenţa unui mediator comunitar în satele de romi”. Nu pentru că romii ar fi discriminaţi la Călăraşi, ci pentru că „sînt probleme specifice, care pot fi soluţionate doar cu ajutorul mediatorilor comunitari”. Printre problemele specifice Dana Lozovan a menţionat cerşitul şi şcolarizarea.
În iulie 2013, a fost adoptat şi Regulamentul cadru cu privire la organizarea activității mediatorului comunitar. Urmează ca aleşii locali să instituie, prin decizia lor, funcția de mediator comunitar într-un sat sau altul. Se presupune că vor fi mediatori comunitari în 44 de localităţi din republică, acolo unde populaţia de etnie romă numără cel puţin 150 de suflete.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns