Pe jumătate uscat şi poluat, rîul Bîc va avea, totuşi, un festival al său

Rîul Bîc
În fotiografie: Rîul Bîc

Rîul Bîc
În fotiografie: Rîul Bîc

Bîcul, rîul pe jumătate uscat şi poluat, va avea un festival al său. Aşa a decis Centrul Naţional de Mediu.
Prima ediţie va avea loc pe 29 septembrie, la Temeleuţi, unde-şi are izvoarele rîul.
Despre aceasta a fost anunţat, recent, Consiliul raional Călăraşi. “Constatînd o situaţie extrem de deplorabilă a rîului Bîc, ca fiind cel mai poluat rîu din ţară, Centrul Naţional de Mediu, în numele Consiliului de Bazin, a adresat un apel către preşedintele Parlamentului Republicii Moldova cu solicitaresa de calificare a bazinului rîului Bîc drept zonă de catastrofă ecologică”, se arată în nota informativă, remisă autorităţilor călărăşene.
Pentru a atrage atenţia autorităţilor, dar şi societăţii civile asupra acestui fapt, în acea zi, în preajma Bîcului urmează să fie organizate numeroase festivităţi, inclusiv un spectacol cu participarea unor “grupuri artistice de dans şi/sau cîntec”, pe care Centrul Naţional de Mediu le solicită de la Consiliul raional Călăraşi.
După ce anunţul despre organizarea festivalului respectiv a fost adus la cunoştinţa primarilor din raion, o bună parte dintre aceştia s-au arătat sceptici, menţionînd că nici această acţiune nu va  schimba situaţia rîului.
Anterior, în perioada 7-14 iulie, 25 de voluntari ai Centrului au întreprins o expediție pe malul rîului Bîc, parcurgînd 155 de kilometri pe jos, de la izvorul acestuia, din Temeleuții Călărașilor, pînă în raionul Anenii Noi. Urmare a acestei expediţii, voluntarii au iniţiat o campanie cu genericul: “Iubeşte-ţi rîul!”. Cu acelaşi generic se va desfăşura şi festivalul de la Temeleuţi. De notat că se doreşte un festival tradiţional care îşi va schimba în fiecare an locaţia, coborînd de la izvoare spre  gurile sale.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *