Cine, totuşi, se face vinovat?

Imagine: cmf-calaras.ms.md

Imagine: cmf-calaras.ms.md
Imagine: cmf-calaras.ms.md

Colegiul Ministerului Sănătăţii, printr-o decizie a sa din 25 iunie curent, cere Consiliului raional Călăraşi să-l demită pe Nicolae Lupu, directorul Centrului Medicilor de Familie din Călăraşi. Motivul – implicare insuficientă în actiivitatea de combatere a tuberculozei în raion.
Ilie Rău, preşedintele raionului, a declarat pentru “Expresul” că se cunoaşte de mult timp situaţia în ceea ce priveşte incidenţa prin tuberculoză la Călăraşi, dar că nu poate fi de acord ca Nicolae Lupu, de unul singur, să fie făcut responsabil de această stare de lucruri.
Dînsul a adus, pentru confirmarea afrimaţiei sale, şi argumentele de rigoare: “Vorba e că,  în baza unei strategii a Ministerului Sănătăţii, noi am reformat sistemul de asistenţă medicală primară. Am constituit, pentru început, patru centre de sănătate autonome. Ulterior, au mai fost constituite alte trei centre similare, astfel că Centrul Medicilor de Familie, în formula sa iniţială, nu mai există. În această situaţie, nu găsesc logică cererea Colegiului ministerului de a-l demite pe Nicolae Lupu”.
Şi Vasile Timofte, vicepreşedintele raionului, responsabil de domeniul ocrotirii sănătăţii,   care urmează să examineze documentele primite recent de la Ministerul Sănătăţii, a   opinat că nu doar Nicolae Lupu poartă răspundrea integrală pentru ravagiile tuberculozei la Călăraşi.
Pentru a elucida temeinic cauzele situaţiei create şi soluţiile de redresare a acesteia, dînsul a promis că, în scurt timp, îi va convoca într-o şedinţă pe toţi conducătorii instituţiilor medico-sanitare din teritoriu, pe specialiştii ftiziatri şi pulmonologi din raion.
“Nu ştiu care vor fi concluziile, dar  sper să aflăm în ce măsură se face vinovat de situaţia creată Nicolae Lupu care, urmare a reformei făcute, de mult nu mai are în sarcină coordonarea activităţii structurilor autonome”.
De notat că raionul Călăraşi deţine întîietatea în republică la numărul de cazuri de  tuberculoză, rata fiind de 157,3 la 100 de mii de locuitori, media pe ţară fiind de 114,8.
 CĂLĂRAŞI |  Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *