Sistemele de irigare instalate vara aceasta, vor prinde bine …la anul

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

Ploile frecvente din această vară au făcut pe mulți agricultori să mai amîne activitățile de instalare a sistemelor de irigare pe terenurile agricole. Instalațiile respective au pierdut din actualitate în acest an bogat și așa în umezeală, dar nu și pentru legumicultorul din satul Mănoilești, Vladislav Glodeanu. Dînsul și-a montat recent un sistem nou de irigare prin picurare care va asigura cu apă din Prut, circa 11 ha de teren sădit cu livadă de măr și păr, dar și legume.
Deși are doar 28 de ani, Vladislav, spune că a învățat foarte bine meseria de agricultor de la tatăl său, Anatol Glodeanu, legumicultor experimentat, de la care a și preluat afacerea acum șase ani. Tînărul susține că unul din scopurile sale în activitatea sa de mai departe este de a reduce cît mai mult brațele de muncă, care costă scump. Iar o dată cu instalarea sistemului de irigare, acest lucru i-a reușit. ”În prezent pe cîmpurile mele nu se mai lucrează cu sapa și nu se mai udă plantele manual, totul este automatizat”, vorbește cu mîndrie despre realizările sale, agricultorul.
Chiar dacă are o experiență încă mică în agricultură, Vladislav a reușit să impresioneze prin realizările sale chiar și veteranii acestui domeniu din raionul Ungheni, care au venit recent să se familiarizeze cu bunele practici ale tînărului om de afaceri. Încîntat de cele văzute la fața locului a rămas și Petru Vizitiu, coordonator de proiecte la ACSA Ungheni. Dînsul a subliniat că Vladislav Glodeanu de la Mănoilești se numără în prezent printre liderii raionului în legumicultură, datorită capacității de a atrage investiții pentru dezvoltarea cu succes a afacerii sale.
”Știu că în acest an nu este actual să vorbim despre irigare în agricultură, dar atunci cînd toți vor începe a se plînge de secetă eu voi fi printre acei asigurați, și voi înregistra succese și profit datorită irigării”, a subliniat în încheiere, Vladislav Godeanu. Cu atît mai mult, susține dînsul, că jumătate din costul achiziției, în jur de 300 mii de lei, i-a revenit sub formă de grant, grație proiectului Băncii Mondiale ”Managementul dezastrelor și a riscurilor climatice”, sub-componenta ”Servicii de consultanță cu privire la adaptarea la schimbările climatice adverse”, finanțat în baza unui credit oferit de Asociația Internațională pentru Dezvoltare Guvernului R.Moldova. Suportul necesar la implementarea proiectului respectiv, agricultorul mănoileștean l-a primit din partea Agenției de școlare și consultanță în agricultură, filiala Ungheni.
UNGHENI |Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *