Preţul la grîu scade, la pîine – nu
Chiar dacă primele rezultate ale campaniei de recoltare la spicoase, în special la grîu, arată o recoltă de circa 30 chintale la hectar, agricultorii nisporeneni nu se grăbesc să se bucure. Motivul pentru care le-a picat bucuria în scîrbă, după cum susțin ei, se rezumă la prețurile exagerat de mici la cereale.
”Ce folos că avem o roadă bună, dacă trebuie să o vindem la prețuri de nimic?”, se întreabă Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură Nisporeni. În prezent, un kilogram de grîu ajunge să coste pe piaţă între 1,5 şi 2,5 lei, ceea ce nu acoperă nici pe departe cheltuielile.
„Preţul real al grîului din acest an ar trebui să fie de 3 lei”, susţine Nicanor Buzovoi, directorul SRL „Agrosfera MD”, Pîrliţa, Ungheni, el şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din R. Moldova.
Dînsul s-a arătat indignat de faptul că ministerul de resort afirmă în permanenţă că vom avea, din roada anului curent, mult grîu. „Nu mai este chiar atît de mult. Cineva are, pur şi simplu, interes să dezorienteze lumea”, a opinat specialistul.
Îngrijorează şi faptul că, în condiţiile în care scad preţurile la grîu, costul pîinii rămîne acelaşi şi nu se prevede, deocamdată, nici o micşorare a acestuia. „Să finalizăm campania de recoltare a spicoaselor, apoi vom sta de vorbă”, a mai spus Nicanor Buzovoi, dînd de înţeles că va fi elaborată o politică unică în acest sens. Or, este absolut iraţional să produci grîu, dacă nu poţi, cel puţin, să-şi răscumperi cheltuielile şi să ai un minim de venit.
Campania de recoltare a spicoaselor în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi e în plină desfășurare și urmează să fie încheiată în primele zile ale lunii august. Roada medie variază între 30 şi 35 de chintale la hectar, ceea ce e aproape dublu faţă de anul trecut.
Ina Landa, Lucia Bacalu
Lasă un răspuns