Au revenit la cele sfinte: trecut şi memorie

Fraţii Bobeică, Ion, Andrei şi Gheorghe, dezvelesc piatra comemorativă
În fotografie: Fraţii Bobeică, Ion, Andrei şi Gheorghe, dezvelesc piatra comemorativă

Fraţii Bobeică, Ion, Andrei şi Gheorghe, dezvelesc piatra comemorativă
În fotografie: Fraţii Bobeică, Ion, Andrei şi Gheorghe, dezvelesc piatra comemorativă

Un fost primar, în prezent pensionar, un actual primar şi un prosper om de afaceri. Toţi trei însă au preferat să se prezinte simplu: fiii lui Gheorghe Bobeică din Mileşti. Au pus mînă de la mînă şi au realizat o piatră comemorativă, dedicată memoriei celor 52 de familii mileştene, deportate în anul 1941 şi, respectiv, 1949, dar şi sutelor de consăteni ce au suferit de pe urma foametei organizate din 1946-1947.
„Ne-am dorit ca această piatră comemorativă să ne amintească tuturor de suferinţele prin care a trecut poporul nostru, inclusiv sătenii noştri”, a menţionat, la ceremonia de inaugurare, pe 21 iulie, unul dintre fraţii Bobeică, Ion. „Este foarte bine ce aţi făcut. În numele conducerii raionului Nisporeni, vă mulţumesc pentru iniţiativă. Să ştiţi că, prin acest lucru, scrieţi o nouă pagină în istoria satului dumneavoastră”, li s-a adresat acestora vicepreşedintele raionului, Ion Munteanu, după care a continuat: „Prea tîrziu începem să ne trezim cu adevărat. Dar mai bine mai tîrziu decît niciodată. Trebuie să ne cunoaştem trecutul. Uneori, ne plîngem că prea puţini patrioţi avem. Deportările şi-au spus cuvîntul, căci ne-au luat cei mai buni gospodari, cei mai buni intelectuali, cei mai buni preoţi, ca să ne ţină, mulţi ani înainte, ca pe o turmă şi să ne conducă de-al de Tcaciuc, Reidman, rătăciţii de Petrenco sau Munteanu”.
În unison cu vicepreşedintele raionului a fost şi deputata Ana Guţu, prezentă la eveniment. „La 1 septembrie, cînd copiii merg la şcoală, prima lecţie trebuie să înceapă de la monumentul victimelor deportărilor şi foametei organizate. În fiecare şcoală din fiecare sat trebuie să existe un colţişor dedicat crimelor regimului totalitar comunist. Prin această educaţie cotidiană vom reuşi să reabilităm memoria noastră naţională”, a spus dînsa, menţionînd, totodată, iniţiativa fraţilor Bobeică, care „este una demnă de urmat”.
Nimeni nu a vorbit despre banii cheltuiţi la realizarea şi instalarea pietrei comemorative la Mileşti. Şi nici nu mai conta, după ce Ion Bobeică a relatat care a fost mobilul acestei iniţiative:  „În copilărie, tata ne povestea de acea perioadă cumplită, prin care au trecut oamenii. Văd aici fotografia unui copil. E un copil care a fost tăiat pentru a fi mîncat pe vremea foametei. Tata, fiind medic, a mers cu poliţia la faţa locului. Cînd a intrat în casă, ficatul fierbea într-o cratiţă, iar carnea era într-o albiuţă sub pat. Iată la ce a adus regimul comunist, care a măturat podurile oamenilor, astfel că lumea murea de foame. Peste 50 de familii din sat au fost deportate. Două dintre ele, ale lui Ion Talpă şi Victor Talpă, ne erau vecine. Noi nu i-am apucat. Părinţii însă ne-au povestit”.
„Oamenii au fost ridicaţi din pat, noaptea. Ridicaţi din pat, din sat, din ţara lor şi duşi în Siberia. Nişte bandiţi au făcut-o. Atîta frică a băgat regimul comunist în oameni, că aceştia au vorbit decenii în şir în şoaptă”, avea să remarce vicepreşedintele raionului, Ion Munteanu.
În memoria lor, a tuturor celor ce au trecut prin chinuri şu umilinţe de nedescris, a fost organizată şi o masă de pomenire. Profesoarei Valentina Parfeni, unica persoană deportată care mai este în viaţă şi locuieşte la Mileşti, fraţii Bobeică i-au înmînat un plic cu 1000 de lei.
Primarul de Mileşti, Petru Leucă, a dat asigurari că activităţile privind revenirea la trecut şi educaţia tinerei generaţii în spiritul valorilor cu adevărat naţionale va continua.  „Acest monument este o părticică dintr-un  proiect mai mare pe care, sperăm, să-l realizăm în anii ce urmează. Consiliul local promite că va organiza şi la muzeu o expoziţie dedicată deportărilor şi celor ce au suferit în urma lor, dar şi a foametei”, a spus dînsul.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *