La drum | Mîrzoaia, satul care s-a format stihinic

Comuna Iurceni. Imagine: moldovenii.md

Comuna Iurceni. Imagine: moldovenii.md
Comuna Iurceni. Imagine: moldovenii.md

30 de case aranjate grămăjoară pe o vale și o mînă de oameni, 94 la număr, dintre care 30 sînt femei, 26 – bărbați și restul, 38 – copii. Acesta este satul Mîrzoaia din Nisporeni.
„S-a format stihinic”, susţine Gheorghe Saracovici, primarul comunei Iurceni, din care face parte și Mîrzoaia. Prin anii 70 ai secolului trecut, aici, pe un teren de circa patru hectare, s-a aciuat un grup de țigani nomazi. De-a lungul timpului, ei au reușit să prindă rădăcini pe aceste locuri, în pofida faptului că sedentarismul nu le este specific.
Totuşi, potrivit primarului, în cei circa 40 de ani de la apariţie, puține s-au schimbat în sătucul de pe vale. Mîrzoienii, ca la începuturi, își cresc animalele pe toloacă, iar copiii, vara, aleargă desculț pe afară. Atîta doar că au dat uitării limba strămoşilor. În prezent, vorbesc doar limba română. Nimeni nu mai ține minte nici de unde a luat naștere denumirea satului.
Totuși, printre recentele schimbări în sat, se numără construcția unei stații de autobuze și instalarea pe traseu a unui indicator nou-nouț cu denumirea localităţii. ”Atît putem face pentru  acest sat micuț”, a spus primarul, după care a adăugat: ”Am încercat, de mai multe ori, să deschidem aici un magazin, dar fără succes. Toți cereau pe datorie produse, așa că nimeni nu mai vrea să aibă de a face cu localnicii”.
Cu toate acestea, mîrzoienii nu se dau duși în altă parte. S-a încercat strămutarea lor, dar nu a ieşit nimic bun din asta. „Oamenii s-au opus cu vehemență, argumentînd că omul e asemeni unui pom – nu poţi să-i schimbi locul, căci se ofileşte şi chiar moare”, povesteşte Gheorghe Saracovici. Nici chiar în timpurile sovietice, cînd exista o frică mare în oameni, nu s-a reușit acest lucru.
Primarul vorbește despre Mîrzoaia și oamenii ei cu drag.  ”Sînt foarte pașnici, iar copiii lor sînt foarte buni la școală”, spune. În viitorul apropiat,  la Mîrzoaia se preconizează construcția unui drum ce va uni satul cu tabăra de odihnă din preajmă. În plus, primarul a dat asigurări că va construi aici două platforme de colectarea a deșeurilor.
Distanța dintre Mîrzoaia și Iurceni, localitatea de reşedinţă a comunei, este de 8 km, iar pe de-a dreptul, peste deal – 3 km.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *