În vizor – munca decentă pentru tineri

Imagine: unimedia.info

Imagine: unimedia.info
Imagine: unimedia.info

Reprezentanţi ai societăţii civile, ai administraţiei publice locale din Călăraşi şi Ungheni, alături de cei din Făleşti şi Căuşeni, au învăţat ce înseamnă muncă decentă şi care-s drepturile socio-economice ale tinerilor.
În miez de vară, în perioada 24 – 28 iunie şi 1 – 5 iulie, ei au participat la un stagiu de formare, organizat la Chişinău, în cadrul proiectului „Muncă decentă pentru TINEri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, implementat de către Fundaţia CNV Internationaal, AO „Făclia” din Ungheni şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.
“Scopul acestui stagiu a fost de a familiariza actorii socio-economici şi reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile cu noţiunea de muncă decentă, agenda pentru munca decentă, drepturile socio-economice ale tinerilor în vederea promovării ulterioare a acestora”, ne-a spus Angela Ciocîrlan, președinta AO „Făclia”, coordonatoare națională de proiect.
Astfel, în discuţie au fost puse numeroase subiecte, printre care: drepturile angajaţilor şi ale angajatorilor, securitatea la locul de muncă, egalitatea de şanse în muncă, managementul schimbării, crearea parteneriatelor eficiente pentru promovarea muncii decente.
„Organizarea sesiunilor de instruire în domeniul drepturilor socio-economice este foarte importantă, căci doar cei informați își pot cunoaște pe deplin drepturile și pot beneficia de ele”, a remarcat Petru Chiriac, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
De notat că printre cei 60 de participanţii la training au fost persoane din diverse domenii de activitate, precum: specialişti în domeniul tineretului din administraţia publică locală, specialişti din cadrul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, lideri sindicali, reprezentanţi ai patronatelor, asociaţiilor de angajatori, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale ce activează în domeniul tineret şi angajare.
Cu toţii şi-au propus, la final, să creeze o reţea pentru promovarea muncii decente pentru tineri. Pînă atunci însă va fi elaborat un plan de acțiuni, pornind de la nevoile specifice ale tinerilor din regiune.
Potrivit Angelei Ciocîrlan, graţie acestei reţele, care se doreşte a fi naţională, membrii ei vor face schimb de experienţă, de bune practici şi cunoştinţe privind promovarea drepturilor socio-economice ale tinerilor şi a muncii decente în general.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *