Cele mai bune practici din Ungheni şi Nisporeni
Oraşul Ungheni, dar şi satele Vărzăreşti şi Cristeşti din raionul Nisporeni, au fost ţinta unei vizite a echipei Programului bunelor practici ale autorităţilor publice locale (PBP). Aici echipa PBP a “descoperit” o grădiniţă incluzivă – la Ungheni, un sistem informaţional de management administrativ – la Vărzăreşti, containere de colectare a deşeurilor – la Cristeşti.
Potrivit unui comunicat al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, prima vizită a fost efectuată la Ungheni, unde a fost deschisă, la finele anului 2011, prima grădiniţă de tip incluziv din republică. În prezent, această grădiniţă – “Guguţă” – este frecventată de 367 copii, dintre care 64 sînt cu cerinţe speciale de educaţie. De altfel, instituţia respectivă a devenit un centru metodic model pentru dezvoltarea educaţiei incluzive. „Datorită acestui proiect, a fost îmbunătăţită calitatea vieţii şi a educaţiei, a fost rezolvată problema de integrare a copiilor cu dizabilităţi, iar cadrele didactice sînt acum mult mai pregătite pentru a lucra individual cu fiecare copil”, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.
Vărzăreştiul s-a remarcat prin realizarea unui sistem informaţional de management administrativ în activitatea primăriei şi transparenţa cadastrală şi funciară. Cu ajutorul acestui sistem, vor putea fi monitorizate imobilele de pe teritoriul comunei, precum şi taxele de impozit pentru acestea. Deocamdată, sistemul este accesibil doar angajaţilor primăriei, dar în scurt timp va deveni accesibil pentru toţi vărzăreştenii.
În satul Cristeşti, echipa PBP a fost atrasă de colectarea deşeurilor în cele 60 de containere amplasate în localitate. Proiectul a fost implementat împreună cu satele Bolţun, Iurceni şi Bursuc. Pentru serviciile de salubrizare, fiecare locuitor achită cîte patru lei lunar. “În urma implementării acestui proiect, care este unul nou în raion, au dispărut gunoiştile neautorizate, rîulețele locale au devenit mai curate, iar de pe drumurile locale au dispărut deşeurile aruncate la întîmplare”, a declarat primarul satului, Alexei Secrieru.
În octombrie 2013, autorităţile publice din localităţile respective, dar şi altele, vor fi invitate să prezinte bunele lor practici în cadrul unei şedinţe. Ulterior, vor fi selectate cele, cărora le va fi acordat statutul „Autoritatea cu cea mai bună practică”.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns