Calitatea apei potabile din izvoare şi fîntîni s-a înrăutăţit
Ploile abundente din ultima perioadă au inundat sursele de apă potabilă, iar calitatea apei din izvoare şi fîntîni s-a înrăutăţit brusc. „Aceasta condiţionează răspîndirea în masă a bolilor infecţioase, inclusiv bolilor diareice acute, hepatitelor virale” accentuează Serghei Malenda, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică (CSP)Ungheni.
În această perioadă, riscul de poluare a surselor de apă sporeşte, îndeosebi în localităţile rurale, şi contaminarea bolilor contagioase devine iminentă. Reieșind din situația creată, este important ca la primele semne de boală cetăţeanul să se adreseze imediat medicului de familie. “Nici într-un caz să nu practicaţi autotratamentul” atenţionează Serghei Malenda. Pentru a preveni răspîndirea bolilor infecţioase, specialiştii de la CSP recomandă ca apa potabilă din fîntînile şi izvoarele inundate să fie folosită doar după fierbere şi supusă filtrării. Dar cel mai indicat ar fi totuși consumul apei îmbuteliate sau din apeducte.
Dacă o fîntînă a fost inundată, este necesar să se efectueze lucrări de curăţare a ei. După care, în mod obligatoriu, se face dezinfecţia profilactică a apei şi a instalaţiilor de captare, precum şi spălarea lor ulterioară.
UNGHENI | Natalia Junghietu
Lasă un răspuns