Bravo, doamnelor!

Satul Năpădeni. Imagine: panoramio.com

Satul Năpădeni. Imagine: panoramio.com
Satul Năpădeni. Imagine: panoramio.com

Duminică, 21 iulie, la Năpădeni a fost dat startul ediției a doua a festivalului raional ”Din moși strămoși”.
Ceea ce i-a impresionat pe participanții, în majoritate artiști amatori din satele zonei Cula, a fost locaşul de cultură, o carte de vizită a satului, vorba directoarei Casei raionale de cultură, Maria Bolotovici.
Cu cîțiva ani în urmă, am mai fost aici, în calitate de membru al unei comisii raionale care avea menirea să analizeze situația din domeniul culturii. Bine că ceea ce văzusem atunci a rămas doar în amintire. Acum, este un edificiu îngrijit cu mult gust și suflet. Meritul îi aparține primarului de Năpădeni, Maria Iov, dar şi Alei Popa, acutualul ”ministru” al culturii la Năpădeni, care, chiar dacă, la moment, abia îşi revine după o intervenție chirurgicală, a găsit puteri să facă față cerințelor evenimentului. Bravo, doamnelor!
Primii care au urcat în scenă au fost artiștii amatori din Sinești, îndrumați de neobosita Valentina Ișcalău. Ei au venit cu o șezătoare ca pe vremuri, în care au fost implicate persoane de toate vîrstele sau, cum se mai spune în popor, ”de la cel cu țîța-n gură pîn-la cel cu barba sură”.
A încîntat publicul și Ion Popa din Hîrcești, un adevărat artist, care cîntă concomitent la trei instrumente muzicale – acordeon, armonică și tobă. El a acompaniat-o şi pe soţia sa, Eugenia.
Au evoluat cu succes și colectivele din satele Cornova şi Năpădeni. A fost o sărbătoare de suflet. Evenimentul a fost completat de cîteva expoziții interesante.
Personal, am rămas încîntat de ceea ce s-a produs în scenă, chiar dacă directoarea Casei raionale de cultură din Pîrlița, Maria Bolotovici, ea şi iniţiatoarea acestui festival, s-a arătat mai puţin satisfăcută pentru faptul că, în comparație cu prima ediție, a scăzut numărul participanţilor şi al obiceiurilor prezentate. O fi avînd dreptate Maria Bolotovici, eu însă cred că lucrătorii din cultură fac, uneori, imposibilul în condițiile în care activează și cu salariile de care bineficiază.
Pedalînd din răsputeri, pe o bicicletă de împrumut, pe drumul plin cu praf de la Năpădeni spre casă, la Mînzătești, mă întrebam, în gînd: „Dacă la conducerea statului ar fi fost o Marie Bolotovici, o Marie Iov, o Valentina Ișcalău sau Ala Popa, oare cum ar fi arătat țărișoara noastră?”.
UNGHENI | Vasile Munteanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *