A treia ediţie – internaţională

În fotografie: La Tîrgul olarilor din Hogineşti. www.moldoveni.md

În fotografie: La Tîrgul olarilor din Hogineşti. www.moldoveni.md
În fotografie: La Tîrgul olarilor din Hogineşti. www.moldoveni.mdc

De trei ani, Hogineştiul, un sat mic din raionul Călăraşi, cu o populaţie ce nu ajunge nici măcar la 2000 de suflete, devine punctul de atractţie a sute de iubitori ai frumosului. Aici, în a treia duminică a lunii iulie, este organizat un Tîrg de olărit. Iniţiatorul şi sufletul acestuia este neobositul Vasile Goncear.
După 12 ani de muncă în Italia, dînsul a decis să revină la baştină. Dar nu aşa, pur şi simplu. A decis să reînvie arta olăritului, să facă astfel ca satul său să fie cunoscut nu doar în R.Moldova, ci departe în lume. Şi a reuşit. “Se poate!”, declara cu mîndrie, în faţa camerelor de luat vederi, pe 21 iulie curent.
Spre deosebire de ediţiile precedente, cea curentă, aşa cum promitea anul trecut Vasile Goncear, a căpătat titualtura de internaţională, la tîrg participînd şi un meşter olar din Botoşani
Printre oaspeţii evenimentului din acest an s-au numărat ola ri vestiţi, oameni politici şi numeroşi oameni veniţi din întreaga republică.
Organizatorii susţin că au fost peste o mie de persoane.
„Sînt mîndră că la Hoginești este promovată arta olăritului. Datorită unor oameni care își fac munca cu pasiune, această Casă a olarului a devenit o atracție turistică, iar prin asemenea evenimente valorificăm potențialul creator al meșterilor populari”, a declarat vcepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, prezentă şi ea la eveniment. Mai mult ca atît, dînsa a dat asigurări că va susţine asemenea iniţiative bune, inclusiv deschiderea la Hogineşti a unei școli de olărit pentru copii.
Tîrgul Olarilor din acest an a reunit peste 50 de meșteri populari și a inclus în program ateliere interactive de olărit, expoziții și o festivitate de premiere a meșterilor populari. Doritorii au putut să-şi cumpere oale, ulcioare, vaze şi tot felul de figurine, în dependenţă de gust şi de buzunar. Costul obiectelor din lut a variat între cîteva zeci şi cîteva mii de lei.
Evenimentul a fost organizat de Casa Olarului „Vasile Goncear”, Agenția Turismului, Consiliul Raional și Direcția Cultură Călărași, Primăria Hogineşti şi Uniunea Meșterilor Populari din Moldova.
De notat că regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi este cea mai bogată în asemenea evenimente. Anual, de zeci de ani, un celebru tîrg al olarilor are loc la Iurceni, raionul Nisporeni. Şi oraşul Ungheni are la activ cîteva tîrguri ale olarilor care, este adevărat, nu se mai organizează de ceva timp.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *