Pierderi de milioane în agricultură

Imagine simbol: .jurnal.md

Imagine simbol: .jurnal.md
Imagine simbol: .jurnal.md

Ploile cu grindină, care s-au abătut asupra raionului Nisporeni pe data de 12 iunie, au făcut prăpăd în culturile agricole atît în orașul Nisporeni, cît și în satele Ciorești, Soltănești, Valea Trestieni.
Specialiștii în agricultură au făcut deja calculele estimative ale pierderilor înregistrate și au rămas muți atunci cînd s-a constatat că grindina a cauzat un prejudiciu material în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, distrugînd circa 900 de hectare de terenuri. ”În unele locuri e jale mare, din porumb au rămas numai bețele”, spune, cu tristețe, Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură Nisporeni.
Agricultorii dau din umeri neputincioși și lasă totul pe seama celui de Sus. ”Nu-i bine ce se întîmplă, dar nu avem cu cine ne bate. Dacă oamenii nu vor să-și asigure culturile de cîmp…”, face o remarcă Grigore Florea. Dînsul are şi o explicaţie de ce lumea nu se grăbeşte să-şi asigure culturile: „Asigurarea în agricultură este destul de costisitoare, ajungînd să coste cam la două-trei mii de lei per hectar”.
Pe de altă parte, agricultorii nisporeneni cred că vina nenorocirilor lor o poartă şi serviciul antigrindină care, potrivit lor, dă dovadă de incapacitate de lucru. Ei nu cred în explicaţiile acestuia că multe localități din raionul Nisporeni ar fi situate prea aproape de hotarul țării şi de aceea este imposibil să fie combătură grindina aici. ”Satul Ciorești se află la vreo 30 de kilometri de frontieră, dar şi aici culturile nu au fost salvate”, se indignează șeful Direcției Agricultură Nisporeni, după care conchide: ”În agricultură niciodată, în nici un an nu sînt condiții favorabile. Dacă nu este secetă, atunci este grindină. Asta ar trebui să ne învețe odată minte”.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *