VIDEO | 23 de ani de la Podul de Flori peste Prut

podul de flori, PrutIn ziua de 6 mai se implinesc 23 de ani de la actiunea „Podul de Flori”. Anume in aceasta zi, acum 23 de ani, pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial, frontiera romano-sovietica a putut fi traversata fara acte. Iar locuitorilor din Romania, li s-a permis in aceasta zi, intre orele 13:00 si 19:00, sa treaca Prutul in Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (RSSM) fara pasaport si viza.

De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere, fluxul cel mai mare de persoane fiind inregistrat la punctul de frontiera Ungheni-Ungheni, unde au trecut aproximativ 250.000 de oameni.
Potrivit presei romanesti, numai din gara Iasi au plecat atunci sase garnituri de tren, cu ca te 17 vagoane fiecare. Tot aici au mai trecut 30 de autobuze si peste 4.000 de autoturisme particulare. Iar cei mai entuziasti, au parcurs raul inot, asteptati pe mal cu haine uscate.
Ce de-a doua actiune a „Podului de Flori” a avut loc la 16 iunie 1991. De data aceasta, locuitorii din Republica Moldova au putut sa treaca fara acte hotarul in Romania. Mii de romani, de pe ambele maluri ale Prutului, in mod simbolic, au lansat flori pe apa Prutului, detaliu care a dat numele actiunilor respective.
„Podul de Flori” de acum 23 de ani a fost organizat de Liga culturala pentru unitatea romanilor de pretutindeni, in colaborare cu Asociatia culturala Bucuresti-Chisinau si Frontul Popular din Moldova. La scurt timp dupa „Podul de flori”, procedurile de trecere a frontierei moldo-romane au fost simplificate.
Sursa: protv.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *